Soomere rääkis Delfile, et tänaõhtune torm tuleb sarnane esmaspäevasele, kui veetase tõusis Pärnus 130 sentimeetrini. „Nagu ikka, olid ka siis erinevad prognoosid on eri meelt. Meie oma prognoos lubas 115-120 cm, väga hea taanlaste prognoos lubas 140 ja keskmine tuligi ära,“ rääkis Soomere ja lisas, et hea tulevast tormist hea ettekujutuse saamiseks tuleb vaadata mitut prognoosi.

Mis puutub tänasesse, siis on Soomere sõnul tuul juba praegu Läänemere avaosas tugev ja hakkab saartele jõudma, õhtupoolikul jõuab ta ka sisemaale. „Maksimaalsed tuulekiirused peaksid olema 22-23 m/s merel – võrreldes esmaspäevase tormiga ei ole väga palju erinevusi,“ sõnas Soomere ja lisas, et tänane torm tuleb lihtsama struktuuriga, kuna tuule suuna järsku pöördumist mandriosa kohal seekord ei ole.

2005. aasta jaanuaritormi kordumist pole Soomere sõnul karta. „Meie kõigi õnneks on Läänemere keskmine veetase praegu mõistlikes piirides ehk 20-30 sentimeetrit üle pikaajalise keskmise. Võrdluseks 2005. aasta jaanuaritormiga – siis oli see 70-80 sentimeetrit. Nii et isegi kui korduks jaanuaritorm, jääksid kõik veetasemed 50 cm võrra madalamaks. See on see, mida ma praegu rõhutaks: jaanuaritorm praegu ei saa korduda, sest Läänemeres ei ole piisavalt vett.“

Sellegipoolest on oodata veetaseme tõusu kriitilise piiri lähedusse, mis tähendab, et nii Pärnu kui ka Tallinna kandi veepiirilähedasete rajatiste peremehed peavad vaimu piiripealseteks olukordadeks valmis panema.

Mis puutub lainetusse, siis lubab prognoos Soomere sõnul kord viie aasta jooksul esinevat vaatepilti ning merelt tuleks kohe ära tulla.

„Kõrgeim olulise lainekõrguse – see on tehniline mõiste, millest mereinimest rääkida armastavad, mõnes mõttes keksmine –, mõõdetud väärtus Läänemerel on 8,2 meetrit. Üle seitsme meetri läheb laine see kõrgus Läänemerel kaks korda kümne aasta jooksul ehk umbes iga viie aasta takka. Selle tormi prognoos ütleb, et Saaremaast läänes läheb natuke üle seitsme meetri,“ rääkis Soomere ja täpsustas, et see peaks sündima täna hilisõhtul kella 21-22 paiku.

„See on selline torm, mida üks kord viie aasta jooksul esineb. Ilmajaama hoiatusel on täiesti õigus, ta on tugevam kui tavaline sügistorm, kuid mitte unikaalne,“ kirjeldas ta ja rõhutas, et ettevaatust peab täna kuhjaga olema. “Kord viie aasta jooksul esinev torm on kõva sõna ja sellesse ei tohi suhtuda üleolevalt.“