Pühapäevasel Keskerakonna kongressil lõpetas Yana Toom oma Edgar Savisaare toetuseks esimeheks kandideerimisest loobumise kõne venekeelse osa mõjuka fraasiga: „Venelased omasid ei jäta! Valige, nagu tarvis!“ Selle peale hakkasid kellukesed helisema nii mõnegi inimese peas – siin tsiteeritakse klassikuid, aga keda siis?

Enne Toomi kuulis Eesti avalikkus neid sõnu alles hiljuti riigireeturi Aleksei Dresseni abikaasa Viktoria Dresseni suust. Kui kapos töötamise ajal Venemaa salateenistusele info edastamise pärast riigireetmises süüdi mõistetud ja vangi pandud Dressen septembri lõpus Eston Kohveri vastu välja vahetati, kiitis Viktoria Dressen LifeNewsile samu sõnu kasutades Vene luuretöötajaid. „Muidugi ma lootsin, et mind aidatakse – venelased omasid ei jäta. Minuga kohtusid Venemaa vastuluure esindajad. Nad lubasid mulle, et teevad endast kõik, et minu mees varem välja saaks,“ rääkis Viktoria Dressen.

Sama lausega esines ka isehakanud Donetski rahvavabariigi juhtfiguur Deniss Pušilin, kui kommenteeris mullu maikuus Slovjansiks aset leidnud sündmusi. Siis rääkis ta Venemaa uudisteagentuurile, et hiljuti leidsid tema sõdurid (keda meie teame separatistidena) Ukraina poolel sõdinud lenduri, kellelt rahvuskaaslased olid püstoli ära võtnud ja ta siis maha jätnud. „Meie omad selliste tegudeni langeda ei saaks, sest venelased omasid ei jäta,“ rääkis Pušilin.

Elu aga on teatavasti filmikunsti lähisugulane – sama põhimõtet evib kultusfilmi „Vend 2“ peategelane. Nimelt saabub filmi peategelane, Sergei Bodrovi mängitud Daniil Bagrov sama argumendiga päästma oma tüdruksõpra Dašat. „Tee ruttu! Mis sul vaja on?“ küsib Daša. „Tulin sulle järgele. Venelased sõjas omasid ei jäta. Mis sinuga lahti on?“ küsib kangelane vastu. „Misasja? Mis sõjas? Said vastu pead või?“ ei veena argument Dašat.

Samuti on venelaste omavahelist solidaarsust kinnitav tõdemus pandud ka laulu sisse. Nimelt on muusik Aleksander F. Skljar kirjutanud Ukraina sõjast rääkiva laulu pealkirjaga „Kui sõda on lävel“, mille laulusalm oleks tõlkes umbes järgmine.

„Kui sõda on lävel,
kuuleme suurte aegade häält,
venelased omasid ei jäta – see on seadus.“