„Suheldes nii kohalikega kui Brüsseli eestlastega ning liikudes Brüsseli tänavatel, siis hoolimata suurest terroriohust on meeleolud üsna rahulikud. Mõistetakse Belgia võimude otsust saata terroriohu tõttu Brüsseli tänavatele täiendavalt suurem hulk sõjaväelasi ning sulgeda ohutuse mõttes metroo. Kohalikud ja eurobürokraadid on sõjaväelastega Brüsseli tänavapildis juba harjunud, kuid sellist suurt hulka sõdureid kui täna ei ole ma küll varem näinud.

Kesklinna hotellide fuajee esised, ametiasutused, peatänavad ning isegi minu kodupark Jubelpark oli automaatidega varustatud sõdureid täis, samuti oli näha suuri politseijõude, nii kohalikku politseid kui föderaalpolitseid.

Üks väheseid kohti, kus ma sõjaväelasi tähele ei pannud, oli kurikuulus Molenbeek Saint Jeani Brüsseli regiooni linnaosa, õigemini linn, kuna kõigil linnaosadel on eraldi linna staatus. Viimases võis suuremaid politseijõude näha vaid Molenbeeki raekoja ümbruses. Muidu tundus piirkond üsna rahulik ning erinevalt teistest linnaosadest või Brüsseli regiooni linnadest olid enamik poode avatud ning tänavatel oli rohkem rahvast kui mujal. Räägitakse, et hunt kodu ligidalt ei murra...

Hoolimata sellest, et Brüsseli belglased on väga sallivad ning ei süüdista Pariisi terrorirünnakutes moslemeid üldisemas plaanis, olen näinud esimest korda, kuidas mõned purjakil inimesed moslemeid ja mustanahalisi sõimavad ja neid terroristideks nimetavad. Pinged on üleval ning loodame, et neid veelgi üles ei kruvita, paremäärmuslased juba kasutavad agaralt Pariisi terrorirünnakuid selleks, et oma poliitilist kapitali suurendada.

Kohalikud moslemid on läbi meedia aga väljendanud oma vastuseisu terroristidele, kes õhutavad vaenu ning rikuvad islami mainet. Brüsseli moslemid, keda on juba ligi pool elanikkonnast, on oma eluga Belgias üldiselt rahul, palgad on suhteliselt kõrged isegi võrreldes Prantsusmaaga ning sotsiaalsüsteem toimib täitsa hästi. Nad on tänulikud Belgiale, et saavad siin elada ning nad kardavad, et terroristide käitumine muudab nende elu Belgias ja Euroopas tervikuna palju keerulisemaks.

Põhjus, miks Brüsselis on palju terroriste, kes seisavad väidetavalt islami väärtuste eest, on ennekõike see, et siin on väga suur moslemi kogukond ning politseil on väga raske silma peal hoida nendel ekstremistidel, kes on end suurde kogukonda n-ö ära peitnud.

Praegune Belgia valitsus on aga otsustanud lõpuks otsustavalt terrorismiga võitlusesse asuda ning eraldanud selleks täiendavalt 400 miljonit eurot ehk peaaegu Tallinna linnaeelarve suuruse summa.“