"Muidugi inimesed olid nähtavalt häiritud ja ärevil,“ sõnas Poom ja kirjeldas oma jutuajamist Molenbeeki elaniku Bashiriga, kes oli Pariisi sündmustest mõistagi šokeeritud. Bashir rääkis, et ei saa üldse aru, kuidas Molenbeekist või Belgiast võib kasvada välja keegi, kel on sellised vaated. "Mulle on ju Belgia kõik andnud – maja, töö, demokraatia, minu õigused!" rääkis Bashir emotsionaalselt.

Samas tunnistas kohalik, et inimeste radikaliseerimine selles linnaosas ei tulnud üllatusena. "Kõik ju teadsid, et see on toimumas. Ma arvan, et asjale läheneti liiga euroopalikult, millest tuli see, et lasti muudkui minna," viitas Bashir Belgia võimude senisele pehmele tegevusele radikaliseerumise peatamisel.

Päevalehe ajakirjaniku Raimo Poomi sõnul on Brüssel täna pealtnäha valdavalt rahulik, ent pinge on õhus. „Pealispind on petlik. Kui tänaval käia, siis on näha, et elu läheb edasi ja inimesed käivad ringi. Aga iga väiksema asja peale regaeeritakse. Jalutasin mööda Euroopa Komisjonist, kui seal oli mingisugune pärast valehäireks osutunud vahejuhtum, siis politsei kihutas seal ringi,“ rääkis Poom täna pärastlõunal.


„Üldiselt on niimoodi, et näha on, et turva- ja korrakaitse taset on tõstetud. Kui vaadata avalikke kohti nagu lennujaam ja eurokvartal, siis on politseipatrullide hulka suurendatud. Euroopa Komisjoni juures on sõjaväelased automaatidega väljas, aga nad on seal olnud hooti tegelikult alates Charlie Hebdo rünnakust. See ei ole uus asi,“ selgitas Poom olukorda Brüsselis. Tema sõnul on linnavalitsuse ees tohutu meediatung, kohal on kõik telekanalid ja see on ka arusaadav, sest politseioperatsioon kestab siiamaani.

Molenbeek ei ole geto

Mis puutub kitsamalt Molenbeeki ehk niinimetatud terrorismiinkubaatorina tähelepanu keskmesse sattunud Brüsseli linnaosa, siis Poomi kinnitusel on sealgi kõik pealtnäha rahulik.
Molenbeek asub ju täpselt Brüsseli kõige hipsterima kvartali – kus kogu keskklass käib õhtuti väljas –, kõrval. Käisin sealt just läbi ja seal on pilt samasugune,“ kinnitas ajakirjanik. „Võiks arvata, et see on sisse piiratud või sinna ei lasta või mis iganes, aga mingit takistust ei ole. Niisugust tunnet, et seal oleks midagi erakorralist toimumas, ei ole.“

Poom lisas, et tegi Molenbeekis kolmveerandtunnise tiiru ja nägi politseid ainult politseijaoskonna ees. „On vale ette kujutada, et see on mingi getole sarnanev äärelinn. See ei ole nii. See on korralik, täiesti tavaline Brüsseli linnaosa. Selle järgi, et seal on islami lihapood, saad aru, et tegemist on mingil määral sisserändajate linnaosaga, aga ta ei ole selline, kus ei julgeks ringi käia. See ei ole Lasnamäe ega Kopli.“