Täna hommikul ootasid Kopli liinidel Aleksander Veskilt ja tema esindaja Diana Rints õigusbüroost Nordeum linnaametnikke. Kohal käis palju endisi liinide elanikke ja toetajaid, kuid linnavalitsuse esindajaid ei tulnudki.

Neljapäeva õhtul toodi Aleksandrile ja tema naabermajas elavale naisterahvale Priit Kutseri allkirjaga kiri, mille kohaselt pidid nad oma eluruumid vabastama hiljemalt täna hommikuks. Kell 10 kukkus tähtaeg, kuid selleks ajaks vaidlustasid mõlemad liinide asukad Põhja-Tallinna linnaosavalitsuse käskkirja.

Kutseri kirjas seisab, et Veskilt ning tema naaber kasutavad kinnistuid ilma üürilepingut omamata ja kinnistu omaniku nõusolekuta. Sellest tulevalt palus Põhja-Tallinna valitsus eluruumid vabastada täna hommikuks. „Vastasel juhul oleme sunnitud pöörduma politsei poole,“ hoiatati kirjades. Samuti mainiti ära, et valdaja tahte vastaselt hoonesse tungimise või valdaja poolt esitatud lahkumise nõude ebaseadusliku täitmata jätmise eest karistatakse kuni 1200 euro või kuni 3-aastase vangistusega.

Veskilti esindaja sõnul on tegu valeväidetega, kuna tema kliendil on linnaga üürisuhe, mis on kestnud juba 21 aastat. Näiteks on Tallinna linn ja Veskilt teinud omavahelise kokkuleppe alusel remonditöid, mis ei saaks toimuda seal elavast isikust teadmata ning tema seal olemist tunnustamata.

„Õiguslikult pole mingit vahet, kas inimene maksab üüri või mitte. See ei tähenda, et üürisuhet ei ole,“ selgitas Rints. Üürilepingu sõlmimisel andis Tallinna linn Veskiltile üle eluruumid ja linn pole seda üürilepingut kunagi lõpetanud, ütles Veskilti esindaja.

Lisaks haldusakti vaidlustamisele esitas Veskilt kohtule ka hagi, kuna Tallinna linn on Rintsi hinnangul ähvardanud Veskiltit ebaseaduslikult välja tõsta. Hagiga nõutakse nii üürisuhte tunnustamist kui ka eelneva olukorra taastamist. See tähendab, et Veskilti korteris tuleks taastada varustatus nii elektri kui ka veega. Samuti paneb see Kopli liinide tühjendamise ilmselt ootele. Neljapäevaks peab aga linn lepingu kohaselt majad Fund Ehitusele üle andma.

Siiski pole Veskilti eesmärgiks linnaga kohut käia, ta on valmis ka kokkuleppemenetluseks, kui talle pakutakse munitsipaalkorterit. Seni on elanikele pakutud vaid sotsiaalpinda, mis ei rahulda liinide viimaste elanike soove. Pealegi, mõlemad isikud ei kuulu sotsiaalabi vajajate hulka, küll on nad pikki aastaid olnud munitsipaalkorterite järjekorras.


Algselt oli plaanis vineeriga blokeerida ühe maja välisuks, kuid kuna ka teine liinide elanik vaidlustas korteri vabastamise haldusakti, siis piirduti vaid õige suurusega vineeritüki välja lõikamisega. See jääb nüüd ootama uusi korraldusi.

Põhja-Tallinna linnaosa avalike suhete nõunik ütles, et nendeni pole veel hagi jõudnud, seega ei ole hetkel ka võimalik asja kommenteerida. Tekkinud olukorda arutatakse neljapäeval valdkonda juhtiva abilinnapea Eha Võrgu juures.