Riigi- ja omavalitsusasutuste töötajate ametiühingute liidu (ROTAL) juhti Kalle Liivamäe sõnul tuli päästeala töötajate ametühingule oma juhtkonnaga kohtumisel teade, et siseminister on vähendanud rahandusministri poolt lubatud palgatõusu keskmiselt 3,22 protsendile.

Siseministeeriumi kantsler Lauri Lugna ütles ROTALile, et konkreetsed palgatõusud on iga ministeeriumi enda otsustada. "Kaalunud mitmeid erinevaid võimalusi, langetasime koos ministriga otsuse eraldada siseturvalisuse töötajatele arvestatud palgatõusu raha politsei- ja piirivalveameti, päästeameti ning häirekeskuse vahel ühesuguse protsendina asutuse 2015. aasta tööjõukulude eelarvest. See tähendab asutustele tööjõukulude eelarve suurenemist 3,22 protsendi võrra."

Lugna sõnul eraldati neljaprotsendilise palgatõusu raha eriteenistujatele ja õpetajatele (Sisekaitseakadeemia - toim), mitte kõikidele siseturvalisuse töötajatele. Siseturvalisuse valdkonnas töötab lisaks eriteenistujatele ka ametnikke ja töötajaid, kuid nende inimeste palgatõusu katteks riigituludest lisavahendeid ei eraldata."

Liivamägi kinnitas, et kohtumisel riigihaldusministriga anti ROTALile teada, et ülejäänud ministeeriumides ja allasutustes, mille personalikulusid ei suurendata, tuleb leida palgatõus asutuste sisemisi võimalusi kasutades.

"Valitsus on andnud üldsusele teada, milliste valdkondade personalikulusid suurendatakse 2016. aastal ning on ka põhjendatud, et nende valdkondade töötasusid tuleb suurendada ennaktempos." ütles Liivamägi.

Ministeeriumist saadud vastuses ei ole ROTALile selgitatud, miks siseminister on otsustanud oma ministeeriumi haldusalas kasutada neljast protsendist 0,78 protsenti teiste töötajate/ametnike palkade korrigeerimiseks, kui teised ministeeriumid peavad leidma palgatõusu vahendid sisemiste ümberkorralduste kaudu.

Liivamäe sõnul kinnitas riigikogu rahanduskomisjon 12. novembri istungil valitsuse poolt tehtud ettepaneku kultuuri ja sisejulgeolekutöötajate neljaprotsendilise palgatõusu.