„Jälle Molenbeek.“ Sint-Jans-Molenbeeki omavalitsus on möödunud kuudel ja aastatel seoses erinevate terrorirünnakutega taas kõne alla tulnud. Kas siis Süürias käinute pelgupaigana või baasina uutele terroritegudele, vahendab Het Nieuwsblad.

Rünnak Madridis

2004. aastal viibis üks Madridi terrorirünnaku toimepaijaist Molenbeekis. Youssef Belhadj vahistati seal ja mõisteti Hispaanias 12 aastaks vangi. 2004. aasta 11. märtsil rongides plahvatanud pommid tapsid 191 inimest. Vigastada sai 2050 inimest.

Rünnak juudi muuseumi vastu

Teine terrorist, kes Molenbeeki baasina kasutas, on Mehdi Nemmouche, kes ründas 2014. aasta 24. mail Brüsseli juudi muuseumi. Ta lasi seal maha kolm inimest ja haavas raskelt neljandat.

Rünnak kaubanduskeskuses Pariisis

Amédy Coulibaly, kes tulistas jaanuaris inimesi surnuks juudi kaubanduskeskuses Pariisis, ostis oma relvad arvatavasti Molenbeekist.

Nurjatud rünnak Verviers’s

2015. aasta jaanuaris Belgias Verviers’s nurjatud rünnaku taga olnud aju elas samuti Molenbeekis. Poepidaja poeg Abdelhamid Abaaoud lahkus 2014. aasta alguses Süüriasse ning meelitas ka oma 13-aastase venna Younesi rindele. Süürias pani Abdelhamid toime julmusi. Kui julgeolekuteenistused rünnaku Brüsseli politsei vastu nurjasid, selgus, et Abaaoud oli algataja. Islamiriik nimetas teda oma ajakirjas kangelaseks.

Nurjatud rünnak Prantsuse kiirrongis

Ka Ayoub al-Khazzani, kes oli varem sel aastal Prantsuse kiirrongis TGV toimunud nurjatud rünnaku taga, käis Molenbeekis mošees.

Rünnak Afganistani välikomandöri vastu

Kaks päeva enne 11. septembri rünnakuid USA-s lahkusid Molenbeekist Afganistani välikomandöri Ahmad Shah Masoudi mõrvajad. Meest tunti Talibani peamise vastasena ning ta tapsid Osama bin Ladeni ülesandel kaks ajakirjanikuna esinenud isikut.

Belgia justiitsministri Koen Geensi sõnul on selle probleemiga liiga kergekäeliselt ümber käidud. „Möödunud 20 aastaga on palju valesti läinud getode tekkimise, multikultuurilisuse ja hariduse mõttes. Liiga vähe on uuritud relvakaubandust ja pisikuritegevust Molenbeekis,“ ütles Geens. Nende faktorite tõttu on radikaliseerunud noored ja terroristid Molenbeekis pelgupaiga leidnud.