Loomulikult on igaüks meist isegi laps olnud, kuid tagantjärele mõeldes soovin küll, et vanemad oleks mulle rääkinud rohkem tervislikust toitumisest.

Krõpsude ja küpsistega letid on tihti asetatud kassade juurde, et neist oleks raske mööduda. Nõnda tekitatakse justkui lõks, kus lapsevanem peab maiustust anuvale lapsele järele andma. Ebatervislike toodete pakendid on tihti erksavärvilised, pilkupüüdvad ja kaunistatud tuntud multikategelastega.

Sotsiaalministeeriumi palvel läbi viidud koolilaste terviseuuringu järgi on meie 11- kuni 13-aastaste laste ülemäärane kehakaal juba Euroopa keskmisest kõrgem. Viimane aeg on hakata astuma laste tervise nimel jõulisemaid samme. Koolis tuleks anda rohkem tervisealast haridust. Miks mitte kaasata sellesse tuntud persoone, kes propageeriksid tervislikke eluviise?

Riiklikul tasemel on aga viimane aeg hakata mõtlema nn magusamaksu kehtestamisele. Ühtlasi peaks ebatervisliku toidu pakenditel olema kirjas toote võimalikud kahjulikud mõjud, nagu on ka suitsupakkidel. Eriti jõuliselt peaks tegema kampaaniat selle nimel, et alla-16-aastased ei tarbiks kõvasti suhkrut ja erguteid sisaldavaid energiajooke.

Viimaste kahjulikkus on tõestatud mitmete rahvusvaheliste uuringutega ning mujal maailmas on selles suunas juba samme astutud. Ehk oleks aeg ka Eestis laste tervise eest seista?