17-leheküljeline tegevusplaan, milles Euroopa Liidu ja Aafrika liidrid kavatsevad kokku leppida neljapäeval Maltal, sisaldab Reutersi andmetel kümneid algatusi partnerluseks võitluses vaesuse ja ebakindluse vastu, mis ajab aafriklasi põhja poole, ning tagamaks, et toimuv ränne oleks ohutu ja tooks kasu kõigile osapooltele.

Euroopa Liidu ametnike sõnul pandi plaan lõplikult kokku kolmapäeval läbirääkimistel Euroopa Liidu ja Aafrika ametnike vahel.

Euroopa Liit tahab sõlmida Aafrika riikidega rohkem kokkuleppeid ebaseaduslike Aafrika sisserändajate Euroopast koduriikidesse tagasivõtmise laiendamiseks ja kiirendamiseks. Euroopa Liidu valitsused pakuvad koostööaltitele Aafrika riikidele paremini kättesaadavaid viisasid Euroopasse muu hulgas ka tööle reisimiseks.

Euroopa Liidu haridusprogrammist osa võtvate Aafrika tudengite ja õppejõudude arvu kahekordistatakse järgmisel aastal võrreldes 2014. aasta tasemega.

Plaanis püütakse hajutada ka aafriklaste muret, et rände piiramine kahandab aafriklaste Euroopast koju saadetava raha hulka. ÜRO hinnangul võib see raha olla Aafrika majandusele kaks korda suuremaks toeks kui ametlik abi.

Võttes kuulda kaebusi, et aafriklastelt võetakse raha koju saatmise eest liiga suurt tasu, kuni kümme protsenti ja mõnikord rohkemgi, kohustatakse valitsusi kärpima seda tasu 2030. aastaks alla kolme protsendi ning õhutatakse vähendama viie aasta jooksul ülekandetasusid.