„Väga hästi. Kohtume jälle järgmisel nädalal. Minu arvates näeme asju üsna samal viisil,“ vastas Ilves Kauppalehti sellesisulisele küsimusele.

Ilves soovis korrigeerida rahvusvahelises meedias esitatud väiteid, et ta on nõudnud NATO alalise baasi loomist Eestisse.

„See on viga ja vale. Ma ei ole kunagi kuskil meedias öelnud, et me tahame siia alalisi vägesid. Nii on siiski valesti väidetud Süddeutsche Zeitungis ja Daily Telegraphis. Ma ei tea, kust need väited pärit on,“ ütles Ilves. „Teised inimesed on seda soovinud, aga mina ei ole. Mul ei ole midagi NATO vägede kohalviibimise vastu, aga ma ei ole nõudnud alalist baasi.“

Ilves ei karda, et sõjalise jõu kasvav kohalviibimine suurendaks ebastabiilsust Läänemere piirkonnas.

„Me vajame usutavat heidutust. Miks meil ei peaks olema vägesid, kui Venemaa peab suuri õppusi teisel pool piiri. See oleks rumal,“ sõnas Ilves.

Küsimusele, millised võiksid olla Venemaa eesmärgid Balti riikides, vastas Ilves, et küsimus ei ole ainult Balti riikides, vaid kogu Põhjalas.

Ilves tuletas meelde, et Rootsis teatati hiljuti, et Vene pommituslennukid pöörasid kõrvale vaid 50 sekundit enne, kui oleksid rikkunud Rootsi õhupiiri.

„Nad teevad sama ka Alaskas, Suurbritannias ja mujal. Miks, seda ma ei tea,“ ütles Ilves.

„Nad näivad kasutavat olukordi kiiresti ära,“ vastas Ilves küsimusele, kui palju on Venemaa poliitikas improvisatsiooni ning kui palju poliitika muutub kuust kuusse või hetkest hetkesse. „Rõhutagem veel, et nende tegevust ei peaks nägema vaid Läänemere piirkonnaga seotuna. Neil on tiibrakette, mille tegevusulatus on Kaspia merelt Süüriasse. Nad on suurendanud jõuliselt kohalolekut Vahemere idaosas. Lisaks kõigele suurendavad venelased olukorras, kus majandus kokku tõmbub, oma sõjalisi kulutusi. Selline asi ei oleks võimalik liberaalses demokraatias.“

Soome ja Rootsi riigikaitseliitu Ilves ei kommenteerinud. Ta ütles vaid, et Euroopa julgeoleku- ja koostöönõupidamise (CSCE) lõppdokumendi ja 1990. aasta Pariisi lepingu järgi on igal riigil õigus oma julgeolekupoliitilised liitlased ise valida.

„Kui üks neist riikidest taotleks NATO liikmelisust, toetaksime meie sõjalise alliansi liikmetena kindlasti seda taotlust,“ ütles Ilves.

Internetitrollinduse huvilistele soovitas Ilves Peter Pomerantsevi ja Michael Weissi aasta tagasi kirjutatud raportit „Menace of Unreality: How the Kremlin Weaponizes Information, Culture and Money“ („Ebareaalsuse oht: kuidas muudab Kreml relvaks informatsiooni, kultuuri ja raha“), mis on internetis saadaval aadressil imrussia.org.

Ilvese sõnul on informatsioonisõja lõpptulemus see, et inimesed ei usu õieti enam millessegi.

„See on kurb,“ nentis Ilves Kauppalehtile.