India ookeanis asuval saarel puhkenud rahutuste ajendiks sai põgenenud varjupaigataotleja surm, vahendab AFP.

Kinnipeetavad on kaevanud oma kohtlemise üle Jõulusaarel asuvas asutuses, kus praegu viibib 203 meest, kelle hulgas on oma taotluse menetlemist ootavad varjupaigataotlejad ning Austraalia kodakondsust mitteomavad kuritegude eest deporteeritavad.

„Korda või kontrolli pole keskuses taastatud,“ ütles Austraalia immigratsiooniminister Peter Dutton Sky Newsile.

Dutton lisas, et keegi pole teadaolevalt viga saanud, keskust ümbritsevat tara pole kahjustatud ning keegi pole püüdnud põgeneda.

„Suuremõõdulist märulit, mis hõlmaks enamikku keskuse elanikest praegu ei ole… aga keskuses on endiselt pingeline ning personal on sealt ohutuse mõttes tagasi tõmmatud,“ teatas Austraalia immigratsiooni- ja piirivalveamet.

Austraalia karmi immigratsioonipoliitika kohaselt paigutatakse paatidega saabuvad varjupaigataotlejad eraldatud saartele, mitte mandrile.

Lisaks asüülitaotlejatele on Jõulusaart üha rohkem kasutatud deporteerimist ootavate mittekodanike kinnihoidmiseks. Eriti palju on sinna saabunud Austraalias elanud uusmeremaalasi.

Selle poliitika kritiseerijate hulgas on ka Uus-Meremaa peaminister John Key, kes on välja toonud, et paljud uusmeremaalased saadetakse Austraaliast välja aastaid tagasi toime pandud pisikuritegude eest ning neil ole pärast aastakümneid Austraalias elamist enam kodumaaga mingit sidet.