Vabatahtlikud jõupingutused kasvuhoonegaaside õhkupaiskamise piiramiseks annavad neist kinnipidamise korral tulemuseks vaid kolmandiku 2030. aastaks vajalikest kärbetest, et hoida ära Maa ülekuumenemine, öeldakse ÜRO keskkonnaprogrammi (UNEP) raportis, vahendab AFP.

UNEP-i tegevdirektor Achim Steiner ütles oma avalduses, et riigid on võtnud oma lubadustes ajaloolisel tasemel kohustusi. „Need ei ole aga piisavad, et piirata ülemaailmset temperatuuri tõusu soovitava taseme, kahe kraadiga Celsiuse järgi sellel sajandil,“ ütles Steiner.

Seda piiri ületades seisame me teadlaste sõnul silmitsi segi pööratud kliimaga maailmaga, kus esinevad surmatoov kuivus, supertormid ja massiline migratsioon. Süsihappegaasi emissiooni vähendamise plaanid, mida nimetatakse kavatsuslikeks riiklikult kindlaks määratud panusteks (Intended Nationally Determined Contributions – INDC), annaksid 2100. aastaks tulemuseks temperatuuri tõusu 3,0 või enama kraadi võrra, teatas UNEP. Teiste teadlaste hinnangud varieeruvad 2,7-st kuni 3,5 kraadini Celsiuse järgi.

Ilma INDC-deta paiskaks inimkond 2030. aastaks õhku umbes 60 miljardit tonni süsihappegaasi ekvivalenti (sisaldab erinevaid kasvuhoonegaase, sealhulgas metaani ja lämmastikoksiidi). INDC-d kärbivad sellest kuus miljardit tonni.

Et püsida kahekraadise soojenemise eesmärgi graafikus, ei tohiks koguemissioon 2030. aastaks ületada 42 miljardit tonni, teatab UNEP. See tähendab, et INDC-d katavad vaid kolmandiku 18 miljardi tonni suurusest erinevusest praeguse taseme ja 2030. aasta vajaduse vahel.