Soome MTV uudisteportaal kirjutas õppusest pealkirja all "Pagulasõppus kruvib Eestis pingeid - nägu mustaks ja banaan kätte". Uudises on kokku võetud asjaosalistest ametkondade kommentaarid, kõik laadis - kedagi ei plaanitud solvata, aga harjutus läks üle piiri.

Päästeameti peadirektor Kuno Tammearu ütles õppuse kohta, et Järvamaal toimunud õppusel mängiti läbi reaalselt toimuda võiv olukord. "Rollides osalenud inimestel ei pea olema näod värvitud," lisas Tammearu.

"Kõikidele õppuses osalenutele tagati kohaliku vallavalitsuse poolt toitlustus, milleks olid tee ja banaanid. Kahetsusväärselt on meedias kujundatud pilt lõunasöögi ja õppuse rollimängijate vahel - need asjad ei ole kuidagi seotud."

Peadirektor: ühiskondlikult tundlike teemade osas peame olema vastutustundlikumad

"Õppuse näol oli tegemist kaitseliidu poolt algatatud õppusega, mille raames mängiti läbi osaõppusena autoavarii likvideerimine. Oleme enda maja sees antud õppuse teemal arutanud ning leidnud, et ühiskondlikult tundlike teemade osas peame olema vastutustundlikumad. Kui keegi on tundnud end selle õppuse tõttu solvatuna, siis me vabandame tema ees," ütles peadirektor.

"Rõhutan, et päästeamet ei ole tegelenud võõraviha õhutamisega. Kaitseliidu poolt algatatud, politsei ning kiirabiga koostöös läbiviidud õppuse eesmärgiks oli meie jaoks õppida autoavarii lahendamist ja töötamist kõrgendatud riskidega keskkonnas. Vabandame, kui keegi tundis end selle õppuse tõttu solvatuna," kordas Tammearu.

Päästeameti hinnangul pole neil selliseid välissuhteid, mida selline uudis välismeediasse jõudes kahjustada võiks.

PPA arendusosakonna büroo juht Marti Magnus ütles TV3 "Seitsmestes Uudistes", et õppuste stsenaariume kirjutades tuleb mõelda võimalikult reaalsetele olukordadele. "Hetkel antud õppus oli ilmselgelt liiga nüansirohke," tõdes Magnus.