Hiljutine tapmine Trollhättani koolis oli 16. kord alates 1990. aastast, kui Rootsis on paremäärmuslikel motiividel tapetud üks või rohkem inimesi, vahendab Aftenposten.

Võrdluseks: Taanis, Soomes ja Norras leidis samal perioodil aset vastavalt üks, null ja kolm paremäärmuslusega seotud tapmisjuhtumit.

Selles statistikas loetakse näiteks norralase Anders Behring Breiviki massimõrv Utøya saarel ja Oslos üheks juhtumiks, kuigi ta tappis 77 inimest.

Teadlaste sõnul on nii suures arvus juhtumites Rootsis süüdi kombinatsioon rekordilisest sisserändest, tabuks tehtud sisserändealasest debatist ning Põhjamaade tugevaimast paremäärmuslikust põrandaalusest liikumisest.

Kogu Lääne-Euroopas on Norra uuringu järgi toime pandud 116 paremäärmuslusega seotud tapmisjuhtumit, milles on kokku rassi või nahavärvi tõttu tapetud ligi 300 inimest.

„Me võime näha, et neid, kes arutavad integratsiooniprobleemide üle, stigmatiseeritakse Rootsi debatis. See võib kaasa aidata sellele, et vastuseis sisserändele on radikaalsem,“ ütles üks uuringu läbiviijatest Jacob Aasland-Ravndal.