Novembris möödub aasta sellest, kui rakendus esialgu üpris vastuolulisi tundeid tekitanud nn tuhandeeuroste arvete maksuametile deklareerimise kohustus. Kuid juba enne aastapäeva täitumist on selle mõju palja silmaga kaugele näha.

Augusti lõpuks oli Eesti eelarvesse kaheksa kuuga laekunud kõigest 1,8 miljonit eurot vähem käibemaksu kui Lätis. Septembri lõpuks oli see vahe kahanenud tühise 260 000 euroni.

Maksuameti peadirektor Marek Helm ei varja, et käibemaksu laekumise näitajad valmistavad talle heameelt ja isegi üllatavad. „Eelmise aastaga võrreldes pole käive kasvanud, kuid käibemaksu laekub 11–12% paremini,” ütleb ta.

Eriti meeldib Helmile võrrelda tänavust aastat 2013-ndaga, mis oli viimane täisaasta, kus üle tuhandeeuroseid arveid ei deklareeritud. „Kui võrdlete 2013 versus 2015, siis terve 2013. aasta jooksul kogutud käibemaks on praeguseks käes, kümne kuuga. Täitsa uskumatu!” ahhetab ta.

Millistes sektorites täheldati uue süsteemi puhul paremat maksulaekumist? Kui suur võib olla 2015. aasta maksuauk? Loe homsest Eesti Päevalehest!