Esimene üldtingimus on Eestisse elama asumise eesmärgi põhjendatus. Sobivaid põhjuseid võib olla mitmeid sh oma abikaasa või lähedase sugulase juurde elama asumine, õppimine, töötamine, ettevõtlus. Teiseks peab taotleja tegelik elukoht olema Eestis. Kolmandaks peab tal olema piisav legaalne sissetulek, mis võimaldaks välismaalase ja tema perekonnaliikmete toimetuleku Eestis ning neljandaks kindlustuskaitse välismaalase haigusest või vigastusest tingitud ravikulude katmiseks.

Eestisse elama tulemise soovi peab Eestile põhjendama. Näiteks abikaasa juurde elama tulemise puhul tahab Eesti veenduda, et peale ühise eluruumi on abikaasade vahel on olemas ka tihe majanduslik side ja psühholoogiline sõltuvus, perekond on püsiv ja abielu ei ole fiktiivne.

Kui elamisloa taotleja tuleb Eestisse õppima, siis esitab õppeasutus või üliõpilasorganisatsioon PPA-le tõendi, mis kinnitab välismaalase õppima asumist ning millest nähtub õppekava, kursuse või praktika nimetus ja eeldatav kestus.

Siia tööle tulemise puhul panustavad taotlusse tõendite ja dokumentidega peale taotleja enda nii tööandja kui ka töötukassa.

Täpsemalt saab tingimusi uurida PPA kodulehel või Välismaalaste seadusest.