„Alustasime oma kuulamisi kohtumisest välisministriga, kuid enne eelnõu esimest lugemist riigikogu suures saalis on komisjonil kavas kohtuda veel siseministeeriumi, politsei- ja piirivalveameti, õiguskantsleri, välis- ja julgeolekupoliitikaga tegelevate mõttekodade esindajate ning piiriäärsete omavalitsuste esindajatega,“ ütles väliskomisjoni esimees Sven Mikser.

„Komisjoni istungil tõdesime taaskord, et piirilepingutega sätestatakse üksnes riikidevahelise piirijoone kulgemine ning muid erimeelsusi, sealhulgas ajalugu puudutavaid, selle lepingu ratifitseerimisega lahendada ei üritata,“ rõhutas Mikser.

Välisminister Kaljurand tegi täna väliskomisjonile ettepaneku ratifitseerida piirilepingud. Ta rääkis, et on isiklikult nende lepingutega tegelenud alates aastast 1992, alguses eksperdina ja nüüd välisministrina. „Loodan, et välisministrina näen piirilepingute ratifitseerimisprotsessi lõpulejõudmist,“ sõnas Kaljurand.

Välisministri sõnul on neid lepinguid vaja ühtemoodi nii Eestile kui Venemaale. „Olen veendunud, et juriidiliselt vormistatud ja korrektselt maha märgitud riigipiir kindlustab veelgi Eesti Vabariigi julgeolekut,“ ütles Kaljurand.

Välisminister rõhutas, et tegemist on tehniliste lepingutega, mis sätestavad riigipiiri kulgemise maismaal ning merealade piiri. Samuti teevad lepingud riigipiiri selgemaks ja lihtsamini valvatavaks. „Sellega lahendatakse Saatse saapa probleem ja mõned teised küsimused. Teisel pool piiri elavate setode jaoks ei muutu piirilepingu sõlmimisega põhimõtteliselt midagi, ei nende elukorralduses ega eluolus. Nad on elanud alates Eesti taasiseseisvumisest Venemaa territooriumil. Eesti riik on neid alati toetanud ja jätkab nende toetamist ka pärast piirilepingu sõlmimist,“ lausus välisminister.
Järgmine kuulamine piirilepingute küsimuses toimub väliskomisjonis 9. novembril. Vastavalt Riigikogu kodu- ja töökorra seadusele peab esimene lugemine toimuma täiskogu seitsme töönädala jooksul alates eelnõu menetlusse võtmisest.

Riigikogu juhatus võttis valitsuse algatatud Eesti Vabariigi ja Venemaa Föderatsiooni vahelise Eesti-Vene riigipiiri lepingu ning Eesti Vabariigi ja Venemaa Föderatsiooni vahelise Narva ja Soome lahe merealade piiritlemise lepingu ratifitseerimise seaduse eelnõu (108 SE) menetlusse 13. oktoobril.