Rootsi migratsiooniameti eelneva hinnangu kohaselt arvati riiki saabuvat selle aasta lõpuks kuni 12 000 last ja noort, keda ei saada ükski vanem sugulane.

Kuid komapäevaste meediaväljaannete teatel ootab migratsiooniamet uue prognoosi kohaselt kuni 30 000 sellesse kategooriasse kuuluva isiku saabumist veel enne aastavahetust, kirjutab The Local.

Teadaanne saabus ajal, mil Rootsil on tõsiselt tegemist leidmaks piisavalt vabu pindu põgenike arvu majutamiseks, keda on igas eagrupis sel aastal rekordiliselt.

Kuigi isegi teatrid, spordikeskused ja suusakuurordid on vastanud migratsiooniameti üleskutsele pakkuda ajutisi majutuslahendusi, on olukord laste ja alaealistega palju keerulisem, sest võimud loodavad neile leida nii kasuperesid kui ka kooliskäimise võimalusi.

„Aina rohkem kohalikke omavalitsusi annavad teada raskustest sellega toime tulemisel,“ rääkis Rootsi kohalike omavalitsuste liidu osakonnajuhataja Per-Arne Andersson uudisteagentuurile TT.

Tema sõnul suudetakse vaid 40% saabuvatest lastest paigutada sõprade või tuttavate juurde. Ülejäänud saatjata alaealised jagatakse üle riigi, kuid mõnel omavalitsusel on tulnud võtta suurem koorem kui teistel. „Olukord ei paista muutuvat vaid pigem jätkuvat,“ lisas ta.

Lõuna-Rootsi Skåne regioonilt on kõige rohkem muret laste ja noorte suurearvulise saabumisega ja võimud on teatanud raskustest põgenike üle arvepidamisega.

2014. aastal jõudis Rootsi ja palus asüüli 7049 last, mida oli 80% rohkem kui 2013. aastal.

Sel aastal on Rootsi migratsiooniameti teatel riigis asüülitaotlused sisse andnud juba 95 430 inimest. Seega ületati oktoobris 1992. aastast pärinev varasem rekord, mil Balkani sõdade tõttu palus asüüli riigis 84 016 inimest.