Kui lähestikku on USA ja Venemaa õhumasinad Süürias sattunud? Tuleb välja, et väga lähedale üksteisele. Venemaa kaitseministeerium avaldas teisipäeval video sellest, kuidas Süüria kohal lendav hävitaja sattus USA luuredrooni MQ-9 Reaper kõrvale.

Video pandi internetti üles samal päeval, kui USA ja Venemaa kirjutasid alla kokkuleppele, millega peaks tagatama mõlema riigi pilootide turvalisus Süürias.

Vene hävitaja kokpitis salvestatud video näitab, kuidas lennumasin läheneb kiiresti Ühendriikide Reaperile. Vene piloot manööverdab drooni vasaku tiiva alt läbi ja võtab alles siis suuna taas kaugemale.

Enne kokkuleppe allakirjutamist käskis USA oma pilootidel hoida vähemalt 20 miili kaugusele Vene hävitajatest. Kuid vähemalt paaril korral kinnitati juhtumeid, kus nii hävitajad kui droonid sattusid Vene lennumasinate huviorbiiti, mis lähenesid USA lennumasinatele ohtlikult lähedale.

Kaks intsidenti paistsid eriti silma. Ühel puhul lähenes Vene hävitaja USA lennukile 500 meetri kaugusele, teisel vaid 180 meetri kaugusele.

Nüüd kinnitas USA kaitseministeerium, et Venemaaga on kirjutatud alla leping, mis peaks selliseid intsidente edaspidi vältima. Moskva nõudel on aga vastav kokkulepe salastatud.

USA selgitas siiski, et lepe sisaldab viise, kuidas toimub poolte vaheline kommunikatsioon ja samuti pandi seal paika nö kuuma liini sisseseadmine poolte vahel regioonis kohapeal. Pentagon rõhutas aga eriti, et lepe ei sisalda luureandmete jagamist, mis puudutab sihtmärke Süürias.