Soovisin Kardi Simsonile varem Savisaare vastu kandideerimisel jõudu, kuid nüüd pean tema eilsele seisukohale, õigemini selle puudumisele, selgelt vastama: Kadri Simson, Krimmi okupeerimine ja ja Ühtne Venemaa ongi põhiküsimused!

Koostööleping Putini Ühtse Venemaaga sõlmiti juba 2004 aasta lõpul Ain Seppiku ja Mailis Repsi poolt Keskerakonnast ning Valeri Bogomolovi ja Valeri Gussevi poolt Ühtse Venemaa nimel. Selle lepinguga võttis Keskerakond endale kohustuse Ühtse Venemaaga info edastamiseks, kogemuste vahetamiseks Ühtse Venemaaga partei ülesehitamises, koostöö arendamiseks regioonides ja palju muud.

Sellest paktist ei keeldunud teie partei pärast pronksiööd, pärast Venemaa sõda Gruusias, pärast Venemaa sõda Ukrainas, ega pärast Eston Kohvri röövimist. Olgugi, et Eesti avalik arvamus teilt seisukohta loobumise kohta tungivalt ootas ja õigustatult survestas.

Järelikult on see koostöölepe mingil põhjusel teie parteile kõige kallim paber maailmas. Ja see tasu lepingu eest on selles, et te saate vene valijatele Eestis näidata: tegelikult oleme me Putini poolel. See lepe taasloob teie parteile võimu ja loobumine leppest on seetõttu võimatu.

See lepe pole mingi pisiasi. See on eestimeelsuse punane joon. Ja seda lepet ka kõige piinlikumates oludes kaitstes olete näidanud, et see on teie jaoks ülim väärtus. Kõigi nende üheteistkümne aastaga pole te lepet reetnud. Ka siis, kui selleks tuli maha salata teiste rahvaste õigus enesemääramisele või Eesti rahvuslik huvi.

Krimmi okupeerimise küsimus pole samuti pisiasi. Ei ukrainlaste ega eesti rahva jaoks. Krimmi referendumi legitiimseks pidamine pole samuti teie partei juhi juhuslik seisukoht. Ajaleht Stolitsa on Tallinna maksumaksja raha eest riburada tootnud Krimmi okupeerimist toetavaid seiskohti, kasvõi 24. aprillil 2014 öeldud juhtkirjas toodud mõte, et ühendades Krimmi Venemaaga, juhindus Putin oma riigi huvidest, mis on tema kui presidendi otsene kohus. Selle rõhutamine ja vene inimestega manipuleerimine on süsteemne käekiri.

Ütleme selgelt välja: kui õigustakse Krimmi okupeerimist maksumaksja raha eest tehtavas propagandas, siis sellega mööndakse asjaoludest (ehk koostööleppest) sõltuvalt ükskõik kus aset leidva okupatsiooni või hübriidsõja vallutuse legitiimsust. Olgu see siis Ukrainas, Gruusias või mujal.

See võimulepe näitab, et te erakonnana tahate anda vene valijatele signaali, et olete Putini poolel, ükskõik mis ka ei juhtuks.

Aga juhtuda võib väga palju. Ma ei hakka konstrueerima sõjalisi kriise Eesti piirkonnas kui näiteid, vaid küsin tagurpidi: Kadri Simson, kui teie jaoks on koostöölepe Putini parteiga nii oluline, et ükski sõjaline agressioon teiste riikide suunas või infosõda, inimrööv, avalik mäss Eesti vastu ei ole sundinud teid varasemalt lepet katkestama, siis mis see veel peaks olema: millisel juhul te selle leppe kakestaksite? Või te ei teeks seda kunagi, mis ka ei juhtuks? Just see määramatus, või õigemini teie partei sihikindlus liikuda oma määratud rajal ongi tuumprobleem, millele vastuse mitteandmine või pisendamine on mööndus: me ei loobu leppest, mis ka ei juhtuks Eesti ja Venemaa vahel.

Inimlikult soovin Kadri Simsonile jõudu, et leida otsustavust anda selged vastused ja see lepe prügikasti visata.