Sloveenia valitsus on käis vastavad muudatused riigikaitsesse puutuvas seadusandluses välja üleöö, vahendab Reuters. Ettepanekud järgnesid sellele, kui esmapäeval tuli riiki ca 8000 põgenikku, kellest vaid 2000 siirdus edasi Austriasse.

„See pole erakorralise seisukorra kehtestamine, muudatuste eesmärgiks on piirikontrolli tugevdamine,“ ütles Sloveenia peaminister Miro Cerar raadio Sloveeniale.

Valitsus pole avalikustanud muudatusettepanekute detailsemat sisu, kuid tegi avalduse, milles rõhutati Slovakkia vähest võimekust sissevooliga hakkamasaamisel ja palus teiste EL-i riikide abi.

„Sloveenia on kõige väiksem riik, mis jääb Ballani migratsiooni marsruudile ja meil on vaid piiratud võimalused piiride kontrollimiseks ning migrantidele peavarju pakkumiseks,“ öeldi valitsuse avalduses.

„Seetõttu kutsub Sloveenia avalikult teisi EL-i riike ja Euroopa institutsioone võtma aktiivselt koormuse jagamisest osa.“

Kahe miljoni elanikuga Sloveenia valitsus lisas, et teeb kõik endast oleneva migratsiooni kontrollimiseks ja riigi normaalse funktsioneerimise tagamiseks. Aga lisas: „Oleks illusioon oodata kahe miljoni elanikuga riigilt selle lahendamist, mida suuremadki riigid pole suutnud.“.