NATO liitlased ja eriti USA on peale Venemaa Ukraina vastast agressiooni panustanud Ida-Euroopa, eriti Balti riikide ja Poola julgeoleku tõstmisesse. Seda nii kohapeal viibivate ja treenivate üksuste, uute kiirreageerimisjõudude loomise, õhuturbe tõstmise jms viisidel.

Kuid eelmisel nädalal Washingtonis USA armee assotsiatsiooni igaaastasel koosolekul vastavatest tegevustest ülevaadet andnud kindral Hodges tõi hämmastava näite sellest, kuidas bürokraatia muudab liitlaste vägede kiire liigutamise siinmail miraažiks.

Hodges seletas Washingtonis, et USA ja NATO vägede suurema kohaoleku Poolas ja Baltimaades tõi kaasa Venemaa agressioon Ukraina vastu. „Veel kahe aasta eest arvasime, et Venemaa on meie partner,“ kõneles ta koosolekul. Kuid kõik see muutus Krimmi annekteerimisega Venemaa poolt, sekkumisega Ida-Ukrainas ning vägede koondamisega Kaliningradi, kust hirmutatakse Balti riike, vahendas Hodgesi möödunud kolmapäevast kõnet USA armee pressitalitus.

Seetõttu on USA väed viinud läbi õppusi nii NATO kui Euroopa partneritega. Kui USA on kindrali sõnul oma osa täitnud, siis eurooplased peaksid veelgi rohkem koostööd tegema nii NATO-s kui EL-is, et seista vastu Venemaa hirmutamisele ja agressioonile.

Seejärel tõi Hodges näite, kuidas Ida-Euroopa riikide koostöö lonkab.

Hodgesi sõnul peavad eurooplased tegema lihtsamaks USA ja teiste sõjavägede ning varustuse ühest riigist teise liigutamise jaoks vajalike diplomaatiliste lubade saamise süsteemi. Näiteks võtab umbes 15 päeva aega, et saada diplomaatilised heakskiidud inimeste liigutamiseks Poolast Leedusse.

Hodgses avaldas oma sõnavõtus ka selle, millal selguvad täpsemad detailid kauaoodatud liitlaste varustuse eelpaigutamise kohta. Tema sõnul teatatakse varustuse eelpaigutamise kohad järgmisel suvel.