Ajaleht The Daily Telegraph teatab, et esimesed põgenikud jõudsid kahe riigi piirile bussidega ja keskpäevase seisuga oli Sloveeniasse sisenenud juba 300 registreerimata inimest.

Sloveenia peatas põgeniketulva leevendamiseks reisirongiühenduse Horvaatiaga ja teatas, et on valmis vastu võtma põgenikke vaid juhul ning senikaua kuni Austria oma piire kinni ei kavatse panna.

Kuigi Sloveenia kuulub sarnaselt Horvaatiaga Euroopa Liitu, teatas Ungari valitsus täna pärast piiri sulgemist Horvaatiaga, et riik taastab Schengeni alal ajutiselt piirikontrolli ka Sloveeniaga.

Ungari sulges nimelt täna südaöösel piiri Horvaatiaga, olles päev varem lõpetanud kahe riigi piirile okastraataia ehitamise, et takistada riiki tulvavat põgenikevoolu . Horvaatia teatas seejärel, et hakkab põgenikke Sloveeniasse suunama.

Ungari välisministri Péter Szijjártó sõnul täidab riik piiri sulgemisega oma rahvusvahelisi kohustusi. „Riiklik julgeolekunõukogu otsustas, et alates laupäevast peaks riik suutma täita Schengeni-alaseid kohustusi Ungari-Horvaatia piiril. Teisisõnu sulgesime keskööst nn rohelise piiri,“ selgitas Szijjártó.

Ungari valitsuse pressiesindaja Zoltan Kovacsi sõnul on piir suletud vaid (majandusmigrantidele). Szijjártó sõnul ei jäta riik põgenikke ilma võimalusest taotleda varjupaika. Sellegipoolest saab seda edaspidi teha kahel „transiitalal“. „Ebaseaduslikel piiriületajatel tuleb aga kanda kriminaalvastutus,“ hoiatas välisminister.

Ungari on üks peamisi transiitriike põgenikele, kes soovivad edasi liikuda Austriasse, Saksamaale ja Põhja-Euroopasse. Tänavu on riiki sisenenud juba enam kui 380 000 põgenikku.