Ajakirjanik ja riigikogu liige Kalle Muuli (IRL) teatas täna Simsoni otsust kommenteerides, et vene taustaga keskerakondlased on Savisaarega rohkem rahul kui eestlased.

„Nad on huvitatud praeguse olukorra säilimisest. Seetõttu ei hakka nad tõenäoliselt endi seast uut esimeest otsima, vaid toetavad kongressil Savisaart,“ arvab Muuli.

Muuli hinnangul ei muudaks Simsoni võit Eesti poliitikas lähiajal midagi. Simson on Savisaare kauaaegne lähedane kaasvõitleja. Seetõttu ei saa ta enda käsi puhtaks pesta Keskerakonna Putini-sõbralikust poliitikast ega erakonda laastavatest kuritegudest ja korruptsiooniskandaalidest. Muuli meenutas, et ka kurikuulsa koostööleppe Putini parteiga Ühtne Venemaa sõlmis Keskerakond just sel ajal, kui erakonna peasekretäriks oli Kadri Simson.

„Simson pole sisuline valik. Ta vastandub Savisaarele ainult võimu nimel, mitte teistsuguse poliitilise kultuuri pärast. Ta pole lubanud teha ühtki olulist muudatust Keskerakonna poliitikas ja ta ei kavatse ka tühistada Putiniga sõlmitud koostöölepet. Simsoni kandideerimise kohta võiks öelda, et üks jõugu liige üritab juhi nõrkust ära kasutades võimu haarata, kuid mitte kuritarvituste lõpetamiseks, vaid hoopis selleks, et kõik saaks vanaviisi jätkuda tema taktikepi all.“

Muuli kirjutas, et kui Savisaar võidab ja esimehena jätkab, võib mõne eestimeelsema keskerakondlase kannatus katkeda ja ta kolib riigikogus akna alla. „Aga mingit suurt pereheitmist ei tule kohe ka siis – vähemalt mitte seni, kuni Savisaar on vabaduses. Sõltumata sellest, kumb võidab, kas Simson või Savisaar, ei lagune Keskerakond lähiajal kaheks suureks avalikult vaenutsevaks leeriks. See võib juhtuda alles kaugemas tulevikus ja ainult siis, kui Savisaar on Keskerakonnast lahkunud.“