"Vabariigi kodanike“ stuudios sai eile näha tähelepanuväärset ja haruldast pilti – toimetajal oli lõpuks ometi õnnestunud saada stuudiosse riiklikult tähtsatel teemade rääkima lausa kolm naist. Võõraviha ja räigete rassistlike väljaütlemiste sagenemise teemadel vestlesid ajakirjanik Maris Hellrand, muusik Carl Stefan Josuah Tuulik, Rahva Ühtsuse Erakonna esimees Kristiina Ojuland ning kolumnist ja psühholoogiline nõustaja Tiina Jõgeda.

Jõgeda hinnangul sobib eestlaste puhul sobib paremini mõiste võõrahirm. „Hirm ja viha emotsioonidena on omavahel tihedalt seotud, aga see, mis praegu eestlaste meeli valdab, on võõrahirm. /.../ See on hirm teistsuguse ees. See pole midagi erakordset, seda kogu aeg olnud ja seda esineb kõigil inimestel," rääkis Jõgeda saates. Samas märkis ta, et üks asi on sallimatus ja arvamus, kuid teine asi on selle väljendamisviis. Jõgeda tõdes, et on siiski tore, et inimesed on emotsionaalsed ja mõtlevad kaasa, ega jää ükskõikseks.

Hiiumaal sündinud muusik Carl Stefan Josuah Tuulik kinnitas, et tema hinnangul on vihaprobleem tulnud esile pagulasteema kerkimisega viimastel kuudel. Tema sõnul on ka temale ähvardatud tänaval kallale tulla, kuna ta on mustanahaline.

Ilmselt ei tule kellelegi üllatusena, et jutujärge haaras aktiivselt Ojuland. Kuid mitte selleks, et arutleda ühiskonna viisakamaks muutmise teemal. Ojuland kinnitas, et konflikt läheb kasvavas suunas ja seda ei ole võimalik peatada. „Põlisrahvas hakkab vastu, kui lõunapiir on lahti,“ hoiatas ta ning kasutas ise mitmel korral tugevalt laetud ja paljude inimeste jaoks traumeerivat n-sõna. Tuulik leidis, et ta isiklikult sellise sõnakasutuse peale ei solvu, kuid soovitas, et sobivam ja neutraalsem oleks kasutada mõistet „mustanahaline".

Kui Ojulandi käest küsiti, kas Carl on põlisrahva osa või mitte, vastas ta: „Ma ei ole ekspert.“ Selgub, et Ojuland ei tea ise ka päris hästi ,missugused need inimesed on, kelle õiguste eest ta seisab. „Selleks ei ole vaja eksperti,“ oli Maris Hellrand kindel, et igal inimesel on siiski õigus ise enda identiteeti valida.