Kriminaalsed organisatsioonid, millest osal on sidemed Venemaa föderaalse julgeolekuteenistusega (FSB), juhivad tuumamaterjalide elavat musta turgu Moldovas, teatavad uurijad. Kurjategijate vahelevõtmise puhul oli aga Associated Pressi teatel hämmastavaid puudujääke: juhtivad tegelased pääsesid ning need, kes vahistati, pääsesid pikkadest vanglakaristustest ja naasid kohati kiiresti tuumasmugeldamise juurde.

Moldova politsei ja kohtuvõimud näitasid Associated Pressile toimikuid, et heita valgust sellele, kui ohtlikuks tuumamaterjalide must turg on muutunud. Venemaa ja lääne koostöö lakkamine tähendab nende sõnul seda, et on muutunud palju raskemaks teada saada, kas smugeldajad leiavad viise Venemaa suurte radioaktiivsete materjalide varu osi vasakule toimetada.

Alates esimesest juhtumist Moldovas 2010. aastal kuni viimaseni selle aasta veebruaris on välja joonistunud selge muster: võimud sööstavad kahtlusalustele kallale tehingu varajases staadiumis, mis annab suurtele ninadele võimaluse koos kaubaga pääseda.

Moldova uurijad ei tea, kas tapvat tuumamaterjali on õnnestunud müüa terroristidele ajal, kui näiteks Islamiriik on selgelt välja öelnud, et nende ambitsioon on massihävitusrelvade kasutamine.

Toimikutes on juttu salajastest kohtumistest luksuslikus ööklubis, räpaste pommide joonistest ning närvilisest uurijast, kes enne smugeldajatega kohtuma minemist rahustuseks viina viskas. Informaatorid ja politseinik esinesid asjaga seotud gangsteritena – neil oli isegi FBI antud Mercedes – ning imbusid smugeldajate rühmitusse. Politsei kasutas vanamoodsat salaagendi taktikat kombineerituna kõrgtehnoloogiliste vahenditega.

Moldova uurijad olid kõik teadlikud vaid ühe vääratuse surmavatest tagajärgedest.

Kõige tõsisem juhtum sai alguse 2011. aasta kevadel, kui hakati uurima rühmitust, mida juhtis venelane Aleksandr Agejenko, hüüdnimega „Polkovnik“, kelle kohta Moldova võimud usuvad, et ta on FSB ohvitser. Polkovniku heaks töötavat vahendajat lindistati korraldamas pommivalmistamiseks sobiva uraani U-235 ja räpase pommi jooniste müüki Sudaanist pärit mehele, teatasid mitmed ametnikud. Joonised avastati haarangu käigus vahendaja elupaigast, selgub politsei ja kohtu dokumentidest.

Lindistatud vestlused paljastasid korduvalt kavasid, mis olid suunatud USA vastu, teatas Moldova ametnik. Ühel hetkel rääkis vahendaja ostjana esinenud informaatorile, et on põhiline, et smugeldatud uraan läheks araablastele.

„Ta ütles mikrofoniga informaatorile: „Ma tõesti tahan islami ostjat, sest nemad pommitavad ameeriklasi,““ rääkis Moldova politseinik Constantin Malic Associated Pressile.

Nagu teiste juhtumite puhul, arreteerisid uurijad varases raha ja radioaktiivse kauba vahetamise staadiumis peamiselt kesktaseme tegijaid. Rühmituse juht, Polkovnik pääses. Politsei ei suuda kindlaks teha, kas tal oli rohkem tuumamaterjali. Tema partner, kes tahtis „Ameerika põrmustada“, on juba vanglast välja pääsenud.