1. Rünnak minu vastu tulenes kõigepealt sellest, et ma tulin tagasi poliitikasse nii-öelda täie rauaga või kahel jalal, kui soovite. Sellega ei saadud leppida, sest minu Eesti huvidest lähtuv poliitika erineb oluliselt sellest, mida ajavad kapo peremehed. Telesaates "Pealtnägija" viidati otseselt sellele, et kui ma oleksin jäänud koju Hundisilmale kükitama, poleks mingeid rünnakuid minu vastu korraldatud.

Kõik tõendusmaterjalid Savisaare tegevuse kohta koguti enne tema haigestumist märtsis. Samas on tõsi, et läbiotsimise ja kahtlustuse esitamise muutis võimalikuks tema tagasitulek haiguslehelt. Süüdistus poliitilises tellimuses on Keskerakonna tavaline kaitsetaktika. Kui kaitsepolitsei oleks ka tegelikult võimude kontrolli all ja fabritseeriks kuriteotõendeid, siis oleks Savisaar juba ammu ametist ilma ja istuks vangikongis.

2. Teiseks ei suutnud Toompeal võimul olev seltskond enam muud moodi varjata megavargust Tallinna Sadamas ja appi võeti rünnak Savisaare vastu, mis on neil varemgi aidanud suuremaid skandaale peita. Eelmine, nagu hästi mäletate, oli IRL-i elamislubade müük, mille peale tõmmati üles kirikurahaskandaal.

Ka Reformierakonna jaoks väga ebamugava Tallinna Sadama korruptsiooniskandaali põhjuseks oli kaitsepolitsei uurimine. Savisaar jätkab kummalist juttu sellest, et kaitsepolitsei korraldas temavastase skandaali kaitsepolitsei enda vallandatud Tallinna Sadama skandaali varjutamiseks. Nagu öeldud, tõendid Savisaare tegevuse kohta koguti enne tema haigestumist märtsis, aga Tallinna Sadama skandaal lahvatas augustis.

Mis puudutab juttu idarahaskandaali (Keskerakonna kõnepruugis kirikurahaskandaali) kasutamisest, et varjata IRLi elamislubade skandaali, siis see on selgelt läbinähtav vale. Idarahaskandaal puhkes 2010. aasta detsembris, sellal kui elamuslubadega kauplemine selgus 2011. aasta sügisel.

3. Mis veel olukorda mõjutas? Sel suvel olime koos opositsiooniparteidega nii lähedal uue valitsuse moodustamisele, et seda ei saanud Toompeal trooniv klikk enam tegevusetult pealt vaadata. Läksin kõige pühama – Reformierakonna ainuvalitsemise vastu.

Savisaar saab oma rollist Eesti poliitikas valesti aru. Sotsiaaldemokraatide esimees Jevgeni Ossinovskil ebaõnnestus Keskerakonnaga valitsuse tegemine, sest teised erakonnad ei tahtnud teha koostööd Keskerakonnaga, mida juhtis Savisaar. Laialtlevinud arvamuse kohaselt Savisaare püsimine Keskerakonna esimehe kohal pigem põlistab Reformierakonna võimu, mitte ei aita selle vastu võidelda.

4. Ajakirjanikud värava taga ei saanud mingisugust informatsiooni ja ei saanud ka inimestele, kes uudiseid jälgisid, midagi edasi anda. Kaitsepolitsei tegelane Argo Kärsten teatas, et see on võimatu.

See on nüüd Savisaare väike kättemaks kapole. Suurema osa kaitsepolitseinike isikud pole avalikkusele teada, nende seas oli seni avalikkusele tundmata ka Kärsteni nimi. Nüüd on Savisaar siis ta nime ja töökoha avalikustanud. Eeldatavasti oli Kärsten Hundisilmal läbiotsimise eest vastutav isik.

5. Naeruväärne on aga see, et Kapo poolt võeti ära mu 65. sünnipäeva kingitused, mitme aasta jooksul kogutud ja põhiliselt pangast välja võetud säästud ning muu hulgas ka kumminui, mis kingiti mulle siis, kui olin siseminister.

Seda, et kaitsepolitseinikud otsisid Savisaare juurest sularaha, rääkisid Keskerakonnale lähedalseisvad isikud juba läbiotsimisele järgneval päeval. Nüüd on Savisaar ka ise sellest rääkinud, kuigi ta summa suurust ei ütle. Seda, et altkäemaksu võttis Savisaar nii sularahas kui muul moel, rääkis 22. septembri pressikonverentsil ka prokurör Lavly Perling.

Miks peaks Savisaar üles tunnistama, et tema juurest leiti eeldatavalt suures ulatuses sularaha, kui see näib kinnitavat kaitsepolitsei versiooni sularahas altkäemaksu võtmisest? Arvatavasti tegi ta seda seetõttu, et sularaha leidmine oli fakt, mis varem või hiljem pidi ka avalikuks tulema. Savisaar otsustas seda ennetada ja teavitas avalikkust sularaha äraviimisest, pannes selle temale sobivasse kastmesse, esitledes seda sularahas hoitud säästudena.

Võimalik, et viide sünnipäevakingituste äraviimisest on samuti katse avalikkusele esitada omapoolne ennetav selgitus selle kohta, miks leiti tema juurest mingi kallis ese või esemed. Kui prokuratuur rääkis, et altkäemaksu võeti mitmel moel, siis kas altkäemaksu anti prokuratuuri versiooni kohaselt ka hinnalise kingituse näol? Me ei tea seda veel.

6. Muidugi kardetakse nii kaitsepolitseis kui ka prokuratuuris, et uus valitsus ei oleks lasknud vanaviisi jätkata ning muuhulgas oleks võinud lõppeda nende inimeste karjäär avalikus teenistuses, kes on algatanud poliitilisi kriminaalasju. Ega Sinisalu pole mingi Hoover, kes iga presidendi üle elab.

Savisaar kordab ähvardust maksta kätte talle ebameeldivatele eriteenustuse töötajatele. Eelmise nädala Kesknädalas oli esiküljel anonüümne artikkel, mis ähvardas samuti kättemaksu kaitsepolitseinikele, kui tuuled peaksid pöörduma. Kesknädala artikli pealkiri oli "Tegelikult tahtsid nad Edgarit tappa", tänase Pealinna artikli pealkiri aga "EDGAR SAVISAAR: See oli mõrvakatse!"

7. Niisiis olen linnapea eksiilis, nagu Otto Tief oli Stockholmis Eesti eksiilvalitsuse peaminister.

Savisaare mälu petab teda. Otto Tief ei olnud kunagi Stockholmis Eesti eksiilvalitsuse peaminister, vaid ta juhtis valitsust, mis 1944. aasta septembris proovis Tallinnas ebaõnnestunult saksa vägede lahkumise ja punaarmee saabumise vahepealsel ajal taastada Eesti vabariiki. Selle eest saadeti Tief Kasahstani vangilaagrisse.