USA ametnikud teatasid neljapäeval, et sõjalised juhid ja riigikaitseametnikud töötavad läbi õiguslikke ja välispoliitilisi probleeme ning kaaluvad vastuseks Venemaa rünnakutele jõu kasutamise riske, vahendab Associated Press.

USA kaitseminister Ashton Carter keeldus seda teemat kommenteerimast, kui talt selle kohta sel nädalal küsiti. Kuid USA ametnikud tunnistasid, et see on üks küsimus, kui arutatakse laiemat dilemmat, kuidas peaks USA administratsioon reageerima tegevusele, mida Valge Maja pressisekretär Josh Earnest nimetas Venemaa „valimatuteks sõjalisteks operatsioonideks Süüria opositsiooni vastu“.

Pentagonil oli neljapäeval esimene vestlus Vene ametnikega soovimatute USA-Vene vastasseisude vältimiseks Süürias. USA-d esindanud Elissa Slotkin väljendas muret, et Venemaa on sihtmärgiks võtnud piirkonnad, kus on vähe, kui üldse Islamiriigi võitlejaid.

Peamine mure on, et USA ja Venemaa võidakse tõmmata tulevahetusse, kui Vene sõjalennukid annavad löögi mõõdukate Süüria mässuliste pihta, keda on välja õpetanud ja relvastanud USA relvajõud.

„Tähtis on, et Venemaa ei tohi sekkuda mingisse tegevusse kellegi teise kui Islamiriigi vastu. See on selge. Me oleme selle väga selgeks teinud,“ ütles USA riigisekretär John Kerry New Yorgis ÜRO peakorteris.

Varem on USA ametnikud selgelt öelnud, et kui USA välja õpetatud mässulised satuvad Islamiriigi või Süüria valitsusvägede rünnaku alla, saavad nad USA õhutoetust. Praegu on Süürias võitlemas ainult umbes 80 USA välja õpetatud mässulist.

Kõige hullemal juhul võiks USA välja õpetatud mässuliste pommitamine Venemaa poolt ja USA hävitajate sekkumine süürlaste kaitsmiseks viia täiemõõtmelise vastasseisuni Venemaaga. Sellist katastroofi tahab USA administratsioon muidugi vältida.

Muret tekitab see, et Venemaal on Süürias õhuvõitluse võimekusega lennukeid, kuigi Islamiriigil ei ole õhujõude ning ainsad lennukid taevas kuuluvad USA juhitud koalitsioonile või Süüria valitsusele.

Kerry ütles, et näeb ette edasisi konsultatsioone venelastega õhuoperatsioonide teemal.

„Me ei ole veel seal, kus me peame olema, et garanteerida õhurünnakute läbiviijate ohutus ja julgeolek,“ ütles Kerry. „Ja see on see arutelu, mis täna aset leiab. Ja seda toimub isegi rohkem järgmiste päevade jooksul, sõltuvalt tänasest tulemusest.“

Venemaa kaitseministeerium teatas, et 24 tunni jooksul on kahjustatud või hävitatud 12 Islamiriigile kuuluvat sihtmärki Süürias. USA relvajõudude esindaja Bagdadis kolonel Steve Warren teatas aga, et tal pole mingeid viiteid sellele, et venelased oleksid tabanud Islamiriigi sihtmärke.