Lavrov rääkis, et olukorda Süürias on võimalik lahendada ainult läbirääkimiste ja rahuvahenduse teel, kuid samas oli ta sunnitud õigustama Vene pommirünnakuid Süürias, vahendas Iltalehti.

USA väitel olid Venemaa eilsed pommirünnakud ISIS-e asemel suunatud peamiselt mässuliste vastu, keda USA keskluureagentuur CIA toetab. Lavrovi käest küsiti selle kohta ja tema vastus oli trotsi täis.

„Sa sõnastasid selle kui fakti. Kas sa tead midagi, mida mina ei tea?“ lausus Lavrov. „Venemaa kaitseministeerium näitas täpselt, mida pommitati ja mis olid sihtmärgid. Need olid terroristid.“

Venemaa on öelnud, et võitleb Süürias ISIS-e ja „teiste terrorirühmituste“ vastu. Lavrovilt küsiti, millised on need teised grupid.

„Kui ta näeb välja nagu terrorist, kõnnib nagu terrorist ja käitub nagu terrorist, siis ta on terrorist. Me võitleme kõikide terroristide vastu. Meil on sama eesmärk, mis Ühendriikide juhitud koalitsioonil,“ kinnitas Lavrov ja lisas, et USA ja Venemaa ei tee Süürias koostööd, aga neil on ühine eesmärk.

Lavrov kinnitas, et näiteks Bashar al-Assadi valitsusevastased opositsioonirühmad ei ole terroristid.

„Me võitleme ainult terroristide vastu. Ka Lääne koalitsioon ütles, et eesmärgiks on terroristid. Kuid mingil põhjusel peetakse Lääne koalitsiooni tegutsemist demokraatia kaitsmiseks, aga Venemaa tegevust nimetatakse türanni toetamiseks. See on ebaõiglane. Siin oleks vaja erapooletut ajakirjandust,“ ütles Lavrov.

Lavrov leiab, et „osa rahvusvahelisest avalikkusest“ tahab teatud juhte demoniseerida, kuid ühe juhi kõrvaldamine ei lahenda kriisi.

Saddam Hussein poodi üles, kas Iraagis on nüüd parem? Muammar Gaddafi tapeti, kas Liibüa on nüüd parem paik? Nüüd demoniseeritakse Assadi. Kas me ei õpi midagi?“

Lavrovi sõnul on naeruväärne väita, et Venemaa üritab Süürias tegutsemisega maailma tähelepanu Ukraina kriisilt eemale pöörata.

„Ma ei saa kommenteerida seda, mida mõned haiged meeled ajakirjandusele räägivad. Loodetavasti keegi ei usu neid jutte. Muidugi, osa poliitikuid ei oska korraga rohkem kui ühe situatsiooniga tegeleda,“ torkas Lavrov.

Välisminister lõpetas pressikonverentsi USA-s tuntud väljendi parafraseeringuga: „Kirjutage tõtt, ainult tõtt ja üksnes tõtt.“