New Yorgist telesilla vahendusel rääkinud Kaljurand avaldas erilist heameelt Kohveri vabanemise üle ja tõdes, et kogu välisministeerium elas aasta otsa Kohveri vabastamise rütmis.

"Ma ei tunne Eston Kohverit isiklikult, aga ma võin öelda ta abikaasale ja ta lastele, et välisministeeriumi poolt me püüdsime teha kõik, mis me saime, et muuta Eston Kohveri elu vanglas vähegi talutavaks," rääkis Kaljurand.

Ta lisas näitena, et ministeerium püüdis hoida Kohveri ja Eesti vahel sidet ning seda isegi näiteks "alandades ennast" ja "paludes."

Vastates küsimusele, et mida see "alandamine" endast kujutas, vastas Kaljurand: "Ma mõtlesin meie konsulit, kes igale kohtumisele minnes pidi olema valmis selleks, et kas tuba on külm või tuba on soe, kas teda kontrollitakse väga põhjalikult või kas ta üldse Eston Kohverini jõuab. Kui kellaaeg on kokkulepitud kell kolm, siis ta võis oodata tunde. Enne, kui ta esitas palve kohtumiseks, siis me pidime ka palvet kogu aeg meelde tuletama – küsima, küsima, küsima. Ehk mitte midagi ei toimunud loomulikult iseenesestmõistetavalt nagu võiks arvata kahepoolsete riikide suhetes. Nii et kui ma ütlen, kui ma räägin, et pidi taluma ka sellist mitte kõige sõbralikumat suhtumist, ja vahel ka nuruma, siis ma pidasin silmas just konsuli tegevust Venemaa suunal."

Kaljurand lisas ka, et loomulikult küsisid sõbrad ning partnerid koguseg, et kas Kohver ikka rööviti ja kuidas tema vabanemisega läheb jne ning ministeerium pidi ka neile päringutele pidevalt vastama.

"Ja mis puudutab võimalikke videoid - need võivad ka nüüd veel millalgi välja tulla – oli meie vastus ühene: et usaldage meid. Usaldage seda, mida räägime meie, mida räägib siseministeerium, mida räägib kapo. Ja kui tulevad mingisugused teised videod, vaatame neid case by case, aga ma võin suure tõenäosusega öelda, et need ei saa olla ehtsad."

Minister rääkis ka, et Venemaa välisministri Sergei Lavroviga kohtumiseks valmistudes ei olnud tal kindlust, et Kohver selleks ajaks vaba on.

Samuti rääkis Kaljurand, et Eston Kohverile tuli ilmselt üllatusena fakt, et tema teema on rahvusvahelisel areenil üleval hoitud.

"Konsul rääkis Eesti ühiskonna suhtumisest, sellest, et me hoiame teemat rahvusvaheliselt üleval ja alguses oli näha, et see oli Eston Kohverile üllatus. Ilmselt tema arvas, et ta on unustatud, ta on sinna jäetud ja Eestis keegi tema küsimusega ei tegele. /.../ Aga et rahvusvaheliselt on küsimus saanud nii suurt kõlapinda ja tähelepanu, see oli talle ilmselgelt üllatus," ütles Kaljurand.