Tegemist oli ühe märkimisväärsema Talibani rünnakuga mitmete aastate jooksul ning see seab surve alla Afganistani presidendi Ashraf Ghani ühtsusvalitsuse. Kunduz on esimene provintsipealinn, mille Taliban on pärast USA juhitud sissetungi algust 2001. aastal hõivanud, vahendab BBC News.

Talibani pressiesindaja Zabihullah Mujahid ütles, et nende võitlejad liiguvad ka lennuväljale, kuid pealtnägijate sõnul sellest veel märki ei ole. Öösel lahinguid näha ei olnud ja linn on ilma elektrita.

Kunduz on strateegiliselt ja sümboolselt tähtis, sest on nii transpordikeskus Afganistani põhjaosa jaoks kui ka Talibani endine põhjapoolne tugipunkt.

Talibani rünnak algas esmaspäeval enne koitu, kui mässulised jooksid linnale tormi mitmetest suundadest. Nad hõivasid võtmetähtsusega hooned ja heiskasid Talibani lipud.

Kunduzi politsei esindaja Sayed Husaini sõnul hõivati ka vangla ja vabastati umbes 500 vangi, kelle hulgas oli Talibani liikmeid.

Kaitstes sõjaväe tegutsemist esmaspäeval ütles Afganistani armee staabiülema asetäitja Murad Ali Murad, et taganeti tsiviilohvrite vältimiseks.