Kriminaalmenetlust alustati kahe kohapeal kinnipeetud mehe suhtes, kes võeti Harju maakohtu määrusega vahi alla. Meestele on esitatud kahtlustus narkootilise aine suures koguses ja grupiviisilises ebaseaduslikus käitlemises, teatasid riigiprokuratuuri ning maksu- ja tolliameti esindajad.

MTA narkotalituse juhataja Raul Koppelmaa sõnul oleks kinnipeetud kogusest saanud valmistada umbes 350 liitrit GHB-d, mida tuntakse ka korgijoogi nime all. "Eeldatavalt oleks saanud sellest tekitada ohtliku narkojoobe enam kui sajale tuhandele inimesele," märkis Koppelmaa. Kui narkootilist ainet oleks jõutud töötlemata kujul tarbijatele müüa, ulatunuks kriminaaltulu kuni veerand miljoni euroni.

GBL kuulub Eestis narkootiliste ainete nimekirja alates 2013. aastast. GBL-st valmistatakse GHB-d, ent seda tarvitatakse ka ilma täiendavalt töötlemata. Kohtutoksikoloogide sõnul muutub GBL inimorganismis ainevahetuse käigus GHB-ks.

"Sellisel juhul piisab narkojoobe tekitamiseks juba ligi grammist GBL-st, mis on GHB-st veelgi mürgisem ja suurema koguse juures ka surmavalt ohtlik," ütles menetlust juhtiv riigiprokurör Vahur Verte. "Seda, kui mürgise ainega on tegu, näitab tõsiasi, et keemiatööstuses kasutatakse GBL-i näiteks veljepuhastusvahendite olulise koostisosana."

Kohtus süüdimõistmisel võidakse kahte meest karistada kolme- kuni viieteistaastase vangistusega.

Kriminaalasja kohtueelset menetlust viib läbi maksu- ja tolliamet ning juhib riigiprokuratuur.