Kultuuriministeeriumi valitsemisala kulude ja investeeringute maht kokku 2016. aastal on 210 234 032 eurot. Sellest moodustavad investeeringud (sh investeeringutoetused) 27 809 150 eurot. Võrreldes lõppeva ehk 2015. aastaga on maht vähenenud 0,6%, kuid see on seotud investeeringuobjektide valmimisega.

Kultuuriminister Indrek Saare hinnangul võib kultuurieelarvega üldjoontes rahule jääda. „Ehkki ees on kärpimise aasta ning ka palgatõusu ootus on alati suurem võimalustest, on kultuurieelarvel nii loojatele kui ka agaralt kultuurist osa saavale eesti rahvale häid uudiseid,“ rääkis Saar.

Lõimuv Eesti – uus telekanal ETV+

Toetuse maht venekeelsele rahvusringhäälingu telekanalile ETV+ on 2016. aastaks 4,39 miljonit eurot.

Saar kinnitas, et alustav telekanal annab eelkõige võimaluse eri kogukondade kaasamiseks, kuid sama oluline on programm ise. „Uudiste ja muude infoallikate valik muukeelse elanikkonna seas peab suurenema,“ toonitas minister.

ETV+ hakkab levima ka vabalevis, et kanal oleks kättesaadav igale soovijale.

Investeeringud – uuenevad teatrimajad ja spordirajatised

2016. aasta on oluline teatrivaldkonnale, kuna ehitustööd käivad korraga kahes teatrimajas.

„Nukuteatri suure saali ehituse jätkamiseks eraldati ligi 1,4 miljonit eurot, millele lisandub üle poole miljoni euro väärtuses lavatehnikat. Viljandi Ugala ehituse jätkamine maksab tuleval aastal veidi üle 3 miljoni euro, millele tuleb juurde arvestada 1,2 miljoni eest teatritegemiseks vajalike seadmeid. Teatrimajad peaks üle antama hiljemalt 2017 kevadeks,“ kinnitas Saar.

Olulisemad investeeringud puudutavad ka spordivaldkonda: Lilleküla staadioni laiendusele eraldas valitsus 5 miljonit eurot ning Pärnu linnastaadioni ehituseks 500 000 eurot.

Filmide toetusfond – motivatsioon filme teha Eestis

Uudsena on kultuurieelarves 500 000 eurot, et ärgitada välismaiseid filmitootjaid Eesti poole vaatama.

„Välistootjaid on teretulnud kasutama Eesti filmispetsialiste, võttepaiku, aga ka meie tipptehnoloogiat ja taristut ning teenusepakkujaid filmimiseks Eestis. Tootjaga Eestisse saabuvalt välisrahalt ning eesti residentidele tehtud kulutustelt on võimalik teatud osa täiendava toetusena tagasi saada. See on ühtlasi võimalus pakkuda tööd väga mitmetele majandusharudele,“ ütles Saar.

Kui filmifondi pilootaasta läheb korda, on plaanis taotleda fondi mahu suurendamist.

Keskmise palga tõus – suurenev toetus loomeliitudele

Tänu keskmise palga suurenemisele tõusevad toetused loomeliitudele. Loomeliitude ja loovisikute seaduse alusel makstavad tasud suurenevad 153 000 euro võrra.

Minister Saar lisas, et dialoog loovisikute esindusorganisatsioonidega on ministeeriumile endiselt tähtis. „Meie igakuistest kohtumistest on kujunenud oluline avatud platvorm nii seadusloome kui ka jooksva infovahetuse seisukohast,“ kinnitas Saar ning lisas, et järgmine kohtumine toimub juba tuleval nädalal, kui muuhulgas tutvustatakse samuti kultuurieelarve prioriteete.