Euroopa Liidu toetus ÜRO pagulasametile peab kasvama. Selle sasta lõpuni on neil puudu põgenikelaagrite piisavaks rahastamiseks 57% vahenditest ehk 770 miljonit dollarit. Sellele lisandub Maailma Toiduprogrammi puudujääk 292 miljonit dollarit. Oktoobri, Novembri ja Detsembri puudujäägi katmiseks on vaja seega miljard dollarit,“ rääkis liberaalsete eurosaadikute fraktsioonijuht täna Brüsselis toimunud pressikonverentsil.

„Me tahame, et tänane Ülemkogu otsustaks viivitamatult teha miljardi dollarilise ülekande. Vaja on kohest tegutsemist!“ nõudis Verhovstadt, kelle fraktsiooni kuuluvad Eestist valitud Reformierakonna ja Keskerakonna eurosaadikud.

„EL peaks kohe hakkama lisaks organiseerima uut doonorite konverentsi, mis kaasaks nii Araabia kui laheriigid. Viimane konverents oli alles märtsis, kuid meil on vaja konverentsi, kus riigid mitte ei luba kunagi raha eraldada, vaid reaalseid ülekandeid teevad,“ leidis ta.

Teiseks peaks Verhofstadti sõnul kohe käiku andma Euroopa rahualgatuse. „Euroopa Liit peaks viivitamatult algatama kõigi osalistega Süüria rahuprotsessi. Me tahame, et EL-i välispoliitika kõrge esindaja Federica Mogherini saaks tänaselt Ülemkogult selge mandaadi tuua võtmeriigid laua taha juba algaval ÜRO peaassambleel.“

Sellega on eriti kiire, sest Venemaa on asunud Süürias probleeme juurde looma. „Täna on juba näha, kuidas Venemaa loob uusi fakte Süürias. Venemaa eesmärk ei ole probleemi lahendada, vaid seda suurendada. Nende eesmärk on Süüria president Bashar al-Assadi võimul olemise kindlustamine,“ seletas liberaalse ALDE fraktsiooni esimees.

„Rahukonverents peaks aga lähtuma kolmest teesist: esiteks ISIS-e elimineerimine, al-Assadist lahtisaamine ja Vaba Süüria Armee toetaine, mis on viimane mitteradikaliseerunud ja demokraatlik alternatiiv Süürias,“ lisas ta.

Mis lubaduste asemel tegutsemisesse puutub, siis Verhofstadt heitis EL-i liikmesriikidele ette ka seda, et tegelikkuses on kõik tänased otsused põgenike ümberjagamise kohta ellu viimata. Ka seles osas peaksid nüüd tema hinnangul teod lõpuks peale hakkama. '

Ka nõudis Verhofstadt veel EL-i lepingute solidaarse abiklausli käivitamist, is lubaks kohe näiteks Kreekasse saata sealsetele võimudele täienduseks EL-i riikide jõude, kes aitaksid põgenikevoolu reaalse kontrolli alla saada. Aga samuti reaalse EL-i ühise migrastioonipoliitika väljakujundamist