Peaministrid ja riigipead, kelle hulgas osales üritusel ka Eesti valitsusjuht Taavi Rõivas, tulid kokku peale päev varem ägeda kokkupõrkega lõppenud siseministerite arutelu 120 000 täiendava põgeniku ümberjaotamisest Itaaliast ja Kreekast ülejäänud EL-i riikidesse.

Siseminisrite kohtumine lõppes EL-is äärmiselt haruldase sündmusega: ettepanek põgenike jaotamiseks pandi hääletusele, kuna kõiki rahuldavat kompromissi polnud võimalik leida. Põgenike ühisele ümberjaotamisele vastu olnud Ungari, Tšehhi, Rumeenia ja Slovakkia hääletati ülejäänud EL-i poolt maha.

Terve kolmapäevane päev oli neist riikidest kuulda suurt rahulolematust tehtud otsusega. Küsimus oli selles, kas nende riikide liidrid toovad oma pahameele kolmapäeval laua taha või neelavad selle pigem alla, et Ülemkogu istung saaks keskenduda kriisi põhjuste lahendamise meetmetele mõtlemisele.

Euroopa Liit seisab pagulaskriisi näol silmitsi väga tõsise olukorraga. Juhul kui kriitilisele põgenike ümberjagamisele lisaks ei saada käima muid meetmeid, mis aitaksid inimeste tulva ohjata, süsteemselt hallata, võivad hakata ohtlikult pingule tõmmatud liidu traagelniidid tegelikult rebenema. Schengeni ühise viisaruumi sisepiiride kinni-lahtitegemised on märgid, milleni korratuse jätkumine võib viia.

Loe Delfi ja EPL-i otseblogist, mis Brüsselis aset leidnud erakorraliselt ülemkogul toimus.