Sobotka sõnul on Euroopa Liidu siseministrite kohtumisel vastu võetud otsus halb ja Tšehhi annab endast kõik, et takistada selle elluviimist, vahendab České Noviny.

„Kvoodid ei hakka tööle ja need ei ole tõuganud meid edasi rändekriisi tõeliste põhjuste lahenduste poole,“ ütles Sobotka. „See on lihtsalt lutt avalikkuse jaoks riikides, mis on praeguse rändevoo sihtpunktid.“

Koos Tšehhiga olid kvootide vastu Slovakkia, Rumeenia ja Ungari. Soome jättis hääletamata.

Tšehhi siseminister Milan Chovanec ütles, et otsus oli terve mõistuse kaotus.

Tšehhi president Miloš Zeman loodab, et kolmapäeval toimuv Euroopa Liidu tippkohtumine muudab siseministrite otsuse ära.

„Ma olen juba öelnud, et peaministrid on rohkem kui siseministrid,“ ütles Zeman. „Ma usun, et on veel veidi õrna lootust, et Euroopa Ülemkogu, mis koosneb peaministritest, tühistab selle otsuse. See lootus on aga vaid õrn, sest enamus kvootide poolt oli suur. Ainult tulevik näitab, et see oli suur viga.“

Kvootide vastu on ka Tšehhi opositsioon.

Tšehhi senati aseesimees kodanike demokraatlikust parteist Přemysl Sobotka ütles, et otsus kvootide kohta paljastas, et Euroopa Liit on kaotanud oma demokraatliku iseloomu ja muutunud tugevate võimuinstrumendiks väikeste vastu.