"Me ei ole viimaste uurimistulemustega rahul," ütles Jutta Rabe kolmapäeval Eesti Päevalehele. "Oleme ise ka väga õnnetud, et ei saanud vaidlust tekitanud auku põhjalikumalt uurida."

Rabe sõnul tahavad nad kutsuda järgmise sukeldumise juurde eksperdiks Estonia hukku uurinud ametliku komisjoni Soome-poolse esindaja Kari Lehtola.

"Palume talt konsultatsiooni kui Estonia laevaõnnetuse eksperdilt," lausus Rabe. "Soovime, et ta juhendaks meid täpselt- mida, kuidas ja kust uurida, et kõik küsimused saaksid lõplikult selgeks."

Kari Lehtola kinnitas kolmapäeval ajalehele, et kuuleb uue ekspeditsiooni plaanimisest esmakordselt ja ei kavatse Rabele nõuandjaks hakata.

"Ma annan nõu ainult Soome valitsusele," lausus Lehtola. "On täiesti kindel, et ma ei võta seda pakkumist vastu."

Laevahuku uurimise komisjoni esimees Uno Laur kinnitas samuti, et ei võtaks sarnast pakkumist vastu. "Mul on tunne, et Bemise esimene operatsioon ebaõnnestus ja nüüd püüab ta teise sukeldumisega oma mainet päästa," sõnas Laur.

Jutta Rabe väitis, et ta kavatseb uue tuukriekspeditsiooni korraldada igal juhul, olenemata sellest, kas Kari Lehtola nõustub teda eksperdina konsulteerima või mitte.

Rabe avaldas lootust, et uusi sukeldumisi aitab rahastada ja korraldada ka sel korral USA miljonär Gregg Bemis.

Bemis ütles Eesti Päevalehele, et ei ole uue ekspeditsiooni korraldamisel osalemise kohta veel kindlat otsust teinud. "Ma ei tee seda otsust kindlasti enne kuue kuu möödumist," sõnas Bemis.

Jutta Rabe sõnul organiseeriks ta uue ekspeditsiooni veel sel aastal, kui ilmad seda lubaksid. "Arvatavasti ei jõuaks me nii kiiresti ka asju valmis seada," lausus Rabe. "Aga tuleva aasta kevadel saab see kindlasti teoks."

Rabe ütles, et ta ei karda, et Saksamaa ja USA võiksid vahepeal ühineda Estonia vraki hauarahu kokkuleppega. "Kui meie ei saa sinna enam minna, siis palkame selleks jaapanlased või austraallased," lausus Rabe. "Mõni maa ikka leidub, kes pole kokkuleppega veel ühinenud."