Rääkides kulude kärpimise ja töötajate vähendamise kohustusest kinnitas minister Indrek Saar, et konkreetseid numbreid ei saa välja käia enne, kui valitsus need on kinnitanud, küll aga puudutab koondamiskohustus nii ministeeriumi ennast kui ka haldusalas olevaid kultuuriasutusi, vahendab ERR Uudised "Aktuaalset kaamerat".

Kultuuriminister lisas, et kultuuriasutuste juhtide sõnul on järjekordne tööjõu vähendamine keeruline, kuna suur osa neist ei ole veel eelmisest majanduslangusega seotud kärpimisest toibunud.

"Viimase 15 aasta jooksul on Rahvusraamatukogust koondatud 178 töötajat - väga suurt võimalust koosseisu vähendada enam ei ole," ütles Rahvusraamatukogu peadirektor Janne Andresoo.

"Riik on pannud kultuuriasutustele teatavad kohustused ja eeldab teatavat tegevust ja tulemust," ütles Eesti Kunstimuuseumi direktor Sirje Helme. "Sel juhul kui me vähendame inimtööjõudu, ma ei räägi eelarve vähendamisest, vaid inimtööjõu vähendamisest, siis ei maksa meilt neid tegevusi oodata. Sellise juhul peaks ka Exceli-põhise mõtlemisviisi kõrval tegelema riskianalüüsiga ja arvestama sellega, et väheneb tulu, väheneb tegevus ja väheneb meie kohalolek riigi olemasolus."

Rahvusringhäälingu juhatuse esimees Margus Allikmaa ütleb, et loomulik on maksumaksjate vähenemise ajal tegeleda kulude vähendamisega, kuid riigi reformimise protsess, mis algselt pidi vähendama bürokraatlikku haldusaparaati, on miskipärast asunud kokku tõmbama hoopis väärtusi loovaid sektoreid.