„Satelliidipildid näitavad, et Süüria arheoloogilisi objekte katavad tuhandete ebaseaduslike väljakaevamiste täpid... mis näitavad, et toimub rüüstamine tööstuslikes mõõtmetes,“ ütles Bokova Sofias AFP vahendusel. „Kultuuriväärtuste salakaubavedamise piiramine on esmane prioriteet, sest see finantseerib äärmuslaste tegevust. Maailm ootab meilt otsustavat ja kompromissitut tegevust... et sulgeda see äärmuslaste rahastamise allikas.“

Nelja kodusõja-aasta jooksul ja tingimustes, kus Islamiriik kontrollib suuri maa-alasid Süürias, on Süüria arheoloogia kaitse liidu teatel rüüstatud, kahjustatud või hävitatud enam kui 900 monumenti ja arheoloogilist objekti.

Bokova sõnul on hävitustöö iidses linnas Palmyras häbematu kuritegu tsivilisatsiooni vastu, sest see oli kuluurilise dialoogi sümbol, materiaalne tõestus kultuuride võime kohta omavahel suhelda. Just seda püüavad äärmuslased Bokova hinnangul hävitada.

Bokova kutsus Euroopa Liitu karmistama oma seadusandlust kultuuriväärtuste impordi osas. Ta tunnistas samas, et Süüria kultuuriväärtusi veetakse salakaubana üle maailma, mitte ainult Euroopasse ja USA-sse.