„Tublid ja osavõtlikud on meite poliitikud,“ kirjutas Põlvamaa ettevõtja Ole Musting sotsiaalmeedias ironiseerival toonil ja jätkas SDE pressiteadet tsiteerides.

„Alustuseks väljavõte Sotsiaaldemokraatliku erakonna kodulehe pressiteatest: Riigikogu Sotsiaaldemokraatliku erakonna fraktsiooni liikmed on neljapäeval ja reedel töövisiidil Põlvamaal, kus nad kohtuvad maakonna omavalitsusjuhtide, ettevõtjate, põllumeeste, haridus-, kultuuri- ja sotsiaaltöötajatega.“

Seejärel kirjeldas Musting, kuidas käis kohtumise organiseerimine. „Võtsivad üsna kahaneva lugupeetustasemega poliitikud (nende esindaja) ühendust Põlvamaa põlumeeste liiduga, et reedel, 11. septembril on kohtumine Eesti sotsiaaldemokraatliku erakonnaga. Kokkusaamine toimub Kiumas Külmsoo talu laudas. Algab kohtumine kell 11.00 ja kestab 1,5 tundi. Osalevad Eiki Nestor, Jaanus Marrandi, Rainer Vakra, Mihkel Raud, Indrek Saar ja loodetavasti ka maaelukomisjoni esimees Ivari Padar,“ kirjeldas Musting plaani ja lõpetas loo puändiga.

„Juhtus see, et kohale ilmus ainult Ivari Padar. Kahjuks või õnneks on Padar ainuke inimene antud seltskonnast, kes on põllumeeste olukorraga kursis. Põllumeeste poolt oli kohal 15 farmerit. Hale on see, et sotsid tahtsid ise meiega kohtuda, mitte vastupidi. Kahju on raisatud ajast, samas oli antud olukord väga värskendav näitamaks, kuidas poliitikud tegelikult meisse suhtuvad. Toompeal näeme, raisk.“

Sotsiaaldemokraadid kommenteerisid juhtunut järgmiselt:

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna jaoks on väga oluline avatud ja sisuline otsesuhtlus inimeste. Seetõttu korraldame regulaarselt saadikute ja ministrite visiite maakondadesse, kus toimuvad kohtumised huvigruppide, omavalitsusjuhtide, kodanikuühenduste, ettevõtete ja erinevate organisatsioonidega. 10.-11. septembril toimus visiit Põlvamaale, oktoobris lähme Valgamaale.

Põlvamaa visiidi ajagraafik oli väga tihe. Ministrid ja riigikogu liikmed külastasid näiteks Värska sanatooriumi, Tilsi lastekodu, Maarja Küla, Vana-Koiola vanadekodu, Räpina loomemaja, Piusa kordonit ja Koidula piiripunkti. Kõiki kohti polnud võimalik külastada üheskoos, vaid väiksemates gruppides. Gruppide moodustamise üheks lähtekohaks on valdkond. On loomulik, et kultuuriminister külastab esmajärjekorras valdkonnaga seotud organisatsioone ning majanduskomisjoni liige ettevõtteid. Samuti see, et Põlvamaa Põlumeeste Liiduga kohtumisel osaleb riigikogu maaelukomisjoni esimees ja endine põllumajandusminister Ivari Padar. Padari valdkonnaalased teadmised ja kogemused annavad võimaluse põllumeestega sisuliselt arutada ning ühiselt otsida lahendusi kriisi ületamiseks.

Eesti põllumajandus, täpsemalt piimatootmine ja seakasvatus on juba pikemat aega sügavas kriisis, mis on juba sundinud mitmeid põllumehi oma farme likvideerima ja tootmist lõpetama. Sotsiaaldemokraadid seisid põllumeeste eest kõnelustel, mis peeti koalitsioonileppe täiendamise üle. Tänu meie algatatud kõnelustele saavutasid valitsuserakonnad augustis kokkuleppe luua Maaelu Edendamise Sihtasutuse baasil põllumajandusettevõtetele täiendav finantsmehhanism, mis pakub leevendust pankrotiohus tootjatele. Sotsiaaldemokraadid on ka kutsunud valitsust kui maaeluministrit kaitsma põllumeeste huve 2016. aasta eelarveläbirääkimistel.

Põlvamaa visiit kinnitas taas, kui vajalikud on maakonnavisiidid ning väga aktiivne suhtlus huvigruppidega. Põlvamaa Põllumeeste Liiduga kohtumine oli töine ja järgmistel kohtumistel on kavas kaasata ka teiste valdkondade spetsialiste.