Telefonitsi ning Facebooki kaudu saabuvad inspireerivad sõnumid läbi Balkani matkanud sõpradelt ja pereliikmetelt saadavad sõjast ja ebastabiilsusest räsitud riikidesse sõnumi – on õige aeg tulema hakata.

„See on kuldne võimalus,“ ütles 27-aastane Osama Ahmed pühapäeval Bagdadi rahvusvahelises lennujaamas, oodates lendu Türki, et sealt koos viie sõbraga edasi Kreekasse matkata. „On täielik nonsenss jääda Iraaki, kui on võimalus minna,“ selgitas Ahmed.

Sel nädalal teatas Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker , et Euroopa Liidul tuleb ümber jaotada veel 120 000 Kreekasse, Itaaliasse ja Ungarisse jõudnud varjupaigataotlejat.

„Kvoodisüsteem peab olema kohustuslik,“ rõhutas Juncker, märkides, et „praegu ei ole aeg hirmu tunda, vaid on aeg üheskoos julgelt tegutseda“.

Bagdadi reisikorraldajate sõnul on nõudlus lennupiletite järele hüppeliselt kasvanud , mistõttu on lennufirmadel tulnud lisada senisele viiele lennule veel kolm igapäevast lendu Istanbuli.

Kohapeal erinevate lääneriikide saatkonnast varjupaiga taotlemine võib võtta mitu aastat, mistõttu on see võimalus suures osas kõrvale lükatud.

„Me saame palju telefonikõnesid ja elektroonkirju sõpradelt , kes on juba lennuki pardal ja ütlevad, et lahkuksime Iraagist nüüd – otsekohe – kuna Euroopa võimud on praegu põgenike suhtes leebel seisukohal,“ rääkis Ahmed, kellel on eesmärk jõuda Belgiasse.

Kuus noort meest, kellega Journali ajakirjanik Bagdadi lennujaamas rääkis, on käskinud oma perekondadel nendega mitte tulla hüvasti jätma, et vältida soovi ümber mõelda. Nad on võtnud ujumistunde ja teinud nädalaid trenni, et olla valmis raskeks retkeks tõotatud maale.

Tuhandetel põgenikel, kes olid jäänud lõksu Ungarisse, lubati eelmise nädala laupäeva hommikul liikuda edasi Saksamaale ja Austriasse.

Otsus lubada põgenikel edasi liikuda tuli pärast Ungari kõrgete ametnike erakorralist kohtumist, kus tõdeti, et seda tuleb teha humanitaarkaalutlustel. Oma nõusoleku põgenikke vastu võtta andis nii Saksamaa liidukantsler Angela Merkel kui ka Austria liidukantsler Werner Faymann.

Juba samal hommikul ületas Ungari-Austria piiri enam kui 4000 inimest ja see arv kasvas iga järgneva tunniga. Ööpäevaga jõudis Austriasse ja Saksamaale enam kui 14 000 põgenikku.

Jaga
Kommentaarid