Toona valimispäeva hommikul toimus Tallinnas koosolek, mida juhtis endine linnapoliitik ja keskerakondlane Tõnis Bittman. Eesmärk oli hankida nii palju hääli, et volikogusse pääseks oma mees, sotsiaaldemokraatide nimekirjas kandideeriv politseinik Robert Sadovski, kes volikokku jõudes pidi üle minema Keskerakonda, et tagada neile võim pealinnas.

Kuna kohtumist jälginud kapo pidas koosoleku osalised kinni, jäi kuritegu lõpule viimata.

Keskerakonna võimu kindlustamiseks said Bittmanilt käske kunagise Kaasani allilmajõugu liige Vladimir Astašov, Kemerovo grupiga seostatud ekspolitseinik Vladimir Kaminski ning Tallinna taksomaffia üks võtmefiguur Madis Arro.

Madis Arro, kes osales Bittmani hääleostukampaanias, laiutas poolteist nädalat tagasi oma BMW-ga Hollywoodi ees. Taksojuht Aleksandri sõnul tegutseb taksomaffia pea iga ööklubi juures ning teistes linna magusates kohtades. Hollywoodi kolmnurk on üks magusaim. Seal kehtib selge hierarhia, tööjaotus ja katuseraha hinnakiri.

Raha, mida kogub sadamas ligi 30 varrukameest, on ka põhjus, miks on Tallinna Sadama avaliku ohutuse programmi juhile Tamo Vahemetsale mõista antud, et maffiat liialt pitsitades võib ta ametist ilma jääda.

"Nende nõue on, et me laseksime neil sadama territooriumil vabalt tegutseda. Meie eesmärk on, et taksod, mis teenust osutavad, vastavad kõrgematele standarditele, et taksojuht oleks viisaka välimusega, kindlate hindadega, teatud negatiivse taustata. Seda nad kahjuks pakkuda ei saa," ütles Vahemets.

Peatused on gruppide vahel ära jagatud. Igas peatuses on oma brigadir, kes kogub taksistidelt katuseraha. Brigadiride kohal on aga kogu linna peale kaks allilma-autoriteeti, kes hoiavad äris korda ja lahendavad arveteklaarimisi.

Paratamatult võib jääda mulje munitsipaalpolitsei ja taksomaffia kokkumängust, eriti kui satud pealt nägema olukorda, kus üks varrukamees jahib kliente Harju tänaval vanalinna keelualas otse märgi all, kuid mupo patrull jalutab lihtsalt mööda, trahvib valesti parkijaid, aga taksistile ei tee vähimatki.

Nagu ütleb linnapolitsei juht Raik Saart, siis pole asi korruptsioonis, vaid nende amet on maffia ees lihtsalt jõuetu.