Kuid hoolimata Euroopa suurimasse majandusmootorisse saabuvast hinnanguliselt 800 000 põgenikust, loodab liidukantsler Angela Merkel jätkuvalt, et tal õnnestub Saksamaa riigieelarvet tasakaalus hoida, vahendab uudisteagentuur AFP.

Saksamaa päevaleht Frankfurter Allgemeine Zeitung, kes 10 miljardi euro väitega sel nädalavahetusel välja tuli, arvestas võimalike kulude kokkulöömisel 2014. aastal riiki saabunud 203 000 varjupaigataotlejale kulutatud summat.

Berliin arvestas tänavu 5,5 miljardi euro suuruse riigieelarve koostamisel vaid umbes 450 000 põgeniku saabumisega, väidab ajaleht.

Põgenikevoolu suurenemine tähedab Saksamaa jaoks kulude suurenemist kõigil administratiivsetel tasemetel – nii riiklikul, regionaalsel kui ka kohalikul tasemel. Seda Frankfurter Allgemeine Zeitung oma hinnangus ka arvestas.

Berliini hinnangul kulub kohalikel võimudel iga asüülitaotleja eest hoolitsemisel 12 000 – 13 000 eurot, mille sisse on arvetatud elukoha olemasolu kuni varjupaigataotluse läbivaatamiseni, söök, arstiabi ja 143 eurot nii-öelda taskuraha kuus.

Poolt miljardit eurot on vaja regionaalsetel võimudel varjupaigataotlejatele vajalike teadmiste edasi andmiseks ja veel teadmata summat 2000 lisa politsei- ja migratsiooniametniku palkamiseks.

Merkeli koalitsioon kohtub täna õhtul, et arutada kulutuste suurenemist. Hoolimata majanduslikust väljakutset, ütles Merkel laupäeval, et loodab jätkuvalt riigieelarve tasakaalus hoida. „Kuigi meid ootab ees raske väljakutse, ei saa me öelda, et eelarve tasakaal ei oleks enam tähtis,“ sõnas Merkel oma iganädalases videoavalduses.

Ainuüksi laupäeval ületas Austria-Saksamaa piiri hinnanguliselt 7000 põgenikku.

Jaga
Kommentaarid