Kaks kohalikku meest, kes keeldusid oma nime ütlemast, leidsid esemed Poolas Wałbrzychis asuvalt mäelt, millest on saanud viimasel kahel nädalal suurte spekulatsioonide kese, vahendab Daily Mail.

Mehed näitasid Daily Mailile pilte müntidest, Saksa kiivrist ja natsikotkast, mille olid kõnealusest kohast leidnud. „Seal vedeleb endiselt palju selliseid aardeid. Kui see rong on tunnelis, võib see vabalt sisaldada rohkem selliseid asju, palju rohkem,“ ütlesid mehed.

Teade natside kullarongi väidetava leidmise kohta on ajanud aardekütte Wałbrzychi kohale isegi nii kaugelt kui Jaapanist. Kartes, et piirkond võib olla endiselt mineeritud ja et inimesed võivad ise kaevama hakata, eraldasid Poola võimud neljakilomeetrise läbimõõduga ala.

Mingit kiiret Poola võimudel ei paista olevat: väljakaevamine ei alga enne kevadet, ütles üks ametnik kolmapäeval kohalikule meediale.

Wałbrzychi linnapea Zygmunt Nowaczyk ütles, et ainus asi, mida tema näinud on, on „üks vana kaart“ ja kiri, mis on vaevalt mingid kaljukindlad tõendid.

Kohalik rahvasuu räägib aga, et Natsi-Saksamaa andis korralduse suure tunnelivõrgustiku ehitamiseks Książi lossi ümber, et peita Kolmanda Reichi aardeid, rakette V2 või isegi Adolf Hitlerit ennast. Räägitud on ka tõenditest ufode kohta.

Üks osa lugudest on ka aarderong ning mõnede sõnul kadus ühel ööl maa alla koguni kolm rongi.

Paljude Wałbrzychi elanike ja muu maailma inimeste arvates saaks kogu müsteeriumi kiiresti lahendada, kui keegi lihtsalt koha läbi kaevaks.