Ajalooline muudatus, mis tehakse Obama kolmepäevase Alaska-visiidi alguses, on märk selle kohta, kui tugevasti püüab Obama oma ametiaja järele jäänud 16 kuu jooksul kinnistada osana oma pärandist võitlust kliimamuutuse vastu, vahendab Reuters.

Üle 6100-meetrise mäetipu ümbernimetamine tekitab lisaks positiivseid emotsioone Alaska osariigis, mis pole demokraadist presidenti seni eriti toetanud.

Obama külastab visiidi käigus taganevat liustikku ning kohtub arktiliste kogukondade inimestega, kelle elu mõjutab tõusev merepind.

Mäetipp nimetati Mount McKinleyks 1896. aastal pärast seda, kui üks kullaotsija kuulis, et kullastandardi eestvõitleja, ohiolane William McKinley nimetati vabariiklaste presidendikandidaadiks.

Alaska põliselanikud olid aga mäetippu ammu enne seda Denaliks, mis tähendab Kõrge, nimetanud. Alaska osariik nimetas mäe 1975. aastal ametlikult Denaliks ning nõudnud alates sellest ajast, et föderaalvalitsus teeks sama.

Alaskalasi on kongressis blokeerinud Ohio poliitikud, kes on tahtnud, et nimi McKinley oleks igavene auavaldus USA 25. presidendile, kes oli ametis alates 1897. aastast kuni mõrvamiseni 1901. aastal.