Merkeli sõnul on riigi idaosas Heidenau linnas toimunu „jälk“, „vastumeelsust tekitav“ ja „häbiväärne“, vahendab uudisteagentuur Associated Press.

Saksa ajakiri Der Spiegel teatab, et reede öösel puhkenud vägivald oli järg sama päeva õhtul aset leidnud meeleavaldusele, mille üheks korraldajaks oli paremäärmuslik Saksa Rahvusdemokraatlik Partei (NPD).

Erakond teatas hiljem, et vägivallaga ei ole neil mingit seost.

Politsei kasutas öö jooksul korduvalt pisar- ja pipragaasi, et värskelt ehitatud asüülitaotlejate keskust blokeeriv jõuk laiali ajada. Sajad inimesed, kellest mõned olid tarvitanud alkoholi, viskasid politseinikke kivide ja pudelitega, mille tagajärjel 31 korrakaitsjat sai vigastada.

Ööl vastu pühapäeva meeleavaldused jätkusid ja vigastada sai kaks korravalvurit. Samal ööl toimus kähmlus ka vasak- ja paremäärmuslike grupeeringute vahel.

Merkel ütles kohtumisel Prantsusmaa presidendi Francois Hollande'iga, et temas tekitab antipaatiat „neonatside ja ekstremistide katsed levitada idiootset vihasõnumit“.

Viimastel kuudel on pagulaskeskuste vastu toime pandud hulgaliselt rünnakuid. Võimude hinnangul ei ole muretsemiseks siiski veel põhjust. Berliini hinnangul taotleb sel aastal riigis asüüli 800 000 inimest.