Peaminister Rõivas ja Euroopa Liidu välispoliitika kõrge esindaja Mogherini keskendusid kohtumisel konfliktile Ukrainas ja Euroopa Liidu julgeolekule. Rõivase sõnul ei tohi me vaatamata erinevatele kriisidele maailmas unustada, et Euroopa Liidu piiride vahetus läheduses käib sõda.

“Konflikt Ukrainas ei ole kaugeltki läbi, vastupidi me näeme selle intensiivset jätkumist,” ütles Rõivas ning kutsus Mogherinit üles jätkuvalt Ukraina konfliktiga aktiivselt edasi tegelema ja arvestama Ukraina konflikti õppetundidega uue Euroopa Liidu julgeolekustrateegia kujundamisel.

Rõivase sõnul mõistab Eesti väga hästi solidaarsuse väärtust ning jagab muret, mis tuleneb Euroopale teistest julgeolekuohtudest, näiteks rändekriisist ja terrorismist. “Eesti panustab nende ohtudega toimetulemisse,” ütles Rõivas tuues näiteks eestlaste osalemise ÜRO rahutagamismissioonis Liibanonis, mille olulisemaks eesmärgiks on stabiilsuse hoidmine regioonis ja põgenikevoolu vähendamine Euroopasse.

Peaminister tänas Mogherinit toetusavalduse eest Eston Kohveri vabastamiseks ja rõhutas, et surve avaldamist Vene Föderatsioonile tuleb jätkata seni kuni Eston Kohver on kodus oma perekonna juures.

Samuti avaldas Rõivas lootust, et Mogherini tõstatab India laevakaitsjate vabastamise teema Euroopa Liidu India tippkohtumisel.

Kaitseminister Sven Mikser tänas kohtumisel Euroopa Liidu välisasjade ja julgeolekupoliitika kõrget esindajat ning Euroopa Komisjoni asepresidenti Federica Mogherinit pingutuste eest Euroopa Liidu ühtsuse tagamisel.

„Euroopa Liidu ühtsus ja kindlameelsus sanktsioonide osas on võtmetähtsusega. Mõned kahtlevad sanktsioonide tulemuslikkuses, samas on nendel pikaaegne ja Venemaa sõjalisele tegevusele pärssiv mõju“, ütles kaitseminister Sven Mikser. „Sanktsioonid on EL-i tõhusaim viis vastuseks Venemaa sõjalisele tegevusele Ukrainas.“

Kaitseministri sõnul on Venemaa huvitatud killustunud Euroopast, milles puuduksid strateegilised liidud ja rahvusvahelised organisatsioonid seismaks ühiste väärtuste eest. „Taolises olukorras avaneks Venemaal võimalus suruda iseseisvatele riikidele peale enda huvisid,“ sõnas kaitseminister julgeolekuolukorra tutvustamisel Kaitseministeeriumis.

Kaitseminister Mikser avaldas Mogherinile tunnustust kindla liini hoidmisel Euroopa Liidu ühtsuse tagamisel, sealhulgas ühise julgeoleku- ja kaitsepoliitika kujundamisel. Samuti Euroopa Liidu ja NATO koostöö korraldamisel.

Eestis visiidil viibiv Federica Mogherini esines täna Eesti välisesinduste juhtidele, kohtus välisminister Marina Kaljurannaga ja kohtub pärast julgeolekuolukorra ülevaate saamist peaminister Taavi Rõivasega.

Euroopa Liidu välisasjade ja julgeolekupoliitika kõrge esindaja ning Euroopa Komisjoni asepresidendi visiidi fookuses on Venemaa ja Ukraina teemad, julgeolekustrateegia ning naabruspoliitika.