Spencer Stone, Alek Skarlatos, Anthony Sadler ja Chris Norman said Auleegioni rüütli järgu ordenid terroristi peatamisel üles näidatud kangelaslikkuse eest, vahendab uudisteagentuur Associated Press. Veel kaks reisijat, kelle isikud ei ole avalikkusele teada, saavad autasud täna õhtupoolikul.

Autasustamisel osalesid ka Belgia peaminister Charles Michel, Ameerika Ühendriikide suursaadik Prantsusmaal Jane Hartley ja raudteefirma SNCF juht Guillaume Pepy.

Reedel Pariisi poole suundunud rongis aset leidnud intsidendis said raskelt viga kaks inimest, kes osalesid Kalašnikovi automaadiga relvastatud terroristi kinni võtmisel tekkinud rüseluses. Kurjategija peatamises oli võtmeroll kahel USA sõduril, kellest üks sai selle käigus mitu noahaava.

Rongis viibinud prantsuse näitleja Jean-Hugues Anglade, kes sai kergemalt vigastada, süüdistab rongi meeskonda ohu tekkimisel kontorihoonesse peitumises ja reisijate ründaja meelevalda jätmises. Ta ütles, et kui hädakisa kostma hakkas, läksid meeskonnaliikmed näost valgeks ja põgenesid oma vagunisse, avasid selle “spetsiaalse võtmega” ja lukustasid end sinna. Tema sõnul peksid tema ja teised reisijad uksele ja karjusid, et see avataks, kuid neid ignoreeriti.

Siseminister Cazeneuve ütles meediale, et terroriplaaniga mehe identiteet ei ole veel kinnitatud, aga kui mees ise ei valeta, on tegu 26-aastase marokolasega, kelle sidemetest radikaalsete islamiliikumistega teatasid Hispaania võimud juba 2014. aasta veebruaris. Hispaania võimude jälgimise all olnud mees lahkus Hispaaniast Prantsusmaale 2014. aastal, seejärel Süüriasse ja naasis siis Prantsusmaale.