Makedoonia tegi eelmisel nädalal meeleheitlikke pingutusi, et pagulastevooluga iseseisvalt hakkama saada, kuid kuna surve põgenike poolt üha kasvas ja mõne päevaga oli piirialal lõksus juba tuhandeid pagulasi, otsustas Skopje, et omade jõududega enam hakkama ei saada ja humanitaarkatastroofi vältimiseks tuleb hakata põgenikke taas riiki laskma. Kohalike võimude hinnangul ületaski piiri pelgalt möödunud ööpäeva jooksul enam kui 5000 migranti, kes on peamiselt pärit Süüriast, Afganistanist ja Eritreast.

Skopje otsus tähendab survet ennekõike Serbiale ja Ungarile, mis on immigrantide järgmisteks sihtpunktideks, kust kaudu jätkata teekonda Lääne- ja Põhja-Euroopa riikidesse. ÜRO teataski täna varajastel hommikutundidel, et eelneva ööpäeva jooksul sisenes Makedooniast Serbiasse enam kui 7000 meest, naist ja last.

Serbiast üritavad pagulased liikuda Ungarisse, mis aga on migrantide tõrjumiseks hakanud kibekiirelt piirile nelja meetri kõrgust piiret ehitama. Tara, mille rajamist on viimastel kuudel Euroopas ka teravalt kritiseeritud, loodetakse valmis saada veel selle kuu jooksul ning see hakkab kulgema mööda 175 kilomeetri pikkust piirijoont.

Itaalia rannavalveteenistus päästis pühapäeval Vahemerelt 22 aluselt kokku 4400 migranti. Tegemist on suurima hulgaga kogu migratsioonikriisi jooksul. Põgenikevoolu suurenemine paneb Rooma üha raskemasse seisu ja pühapäeva õhtul sõnas riigi välisminister Paolo Gentiloni, et toimuvast ei tohiks kellelgi tekkida pettekujutelma – migratsioonikriis kujutab endast Euroopa „hingele“ tõsist ohtu.