Tänavu on Makedooniast läbi käinud juba tuhanded peamiselt Süüria päritoluga põgenikud, kelle eesmärk on jõuda läbi endise Jugoslaavia edasi põhja poole. Kui seni on riik pagulaste voo osas silma kinni pigistanud, siis nüüd on otsustatud, et läbi lastakse vaid sellised kogused, millega Makedoonia ka hakkama saab. See ei vähenda ega rahusta aga piirile kogunevat rahvamassi.

Politsei laseb läbi vaid väikesi gruppe, peamiselt väikeste lastega perekondi, kellel võimaldatakse piiri lähedal asuvast Gevgelija linna raudteejaamast edasi põhja poole Serbiasse ja EL liikmesriiki Ungarisse sõita. Keda aga riiki sisse ei lasta, need peavad aga ootama külmas ja vihmas, magades lageda taeva all.

Pagulasi ei oota soe vastuvõtt ka nende peamises sihtriigis Ungaris, kes on hakanud põgenike takistamiseks piirile ehitama kaitsetara.

Samal ajal tuleb Kreeka poolt piirkonda inimesi pidevalt juurde ja moodustunud on ohtlik "pudelikael," vahendab Al Jazeera. Iga päev lisandub sadu või isegi tuhandeid inimesi.

Al Jazeera reporteri sõnul üritavad süürlased end teistest rahvustest eraldada ja on seetõttu eemaldunud piiripunktist. "Nad tahavad end teistest rahvustest - pakistanlastest, afgaanidest ja iraaklastest - eristada. Räägitakse, et ka nemad väidavad end olevat süürlased, kuna süürlastel on kõige suurem õigus asüüli saada, kuna nad on sõjapõgenikud. Paljud teised on pigem majanduspõgenikud."

Reedel kasutas politsei piiri ületada üritavate pagulaste vastu heligranaate ja riik kuulutas välja eriolukorra. Siseministeeriumi kõneisik ütles Al Jazeerale, et politsei ei kasutanud põgenike vastu vägivalda, kuid oli siiski sunnitud iseenda ja piiri kaitseks vastavad meetmed kasutusele võtma. Ta lisas, et Makedoonia teeb kõik, mis võimalik, et kaitsta põgenikke, kes on "Kreekast praktiliselt välja visatud".

ÜRO pagulaste ülemvoliniku ameti esindaja Petros Mastakase hinnangul on pagulaste seas sadu haavatavaid inimesi, sealhulgas lapsi ja imikuid, kes on äärmiselt raskes olukorras ja vajavad arstiabi.
Jaga
Kommentaarid